FOTO: Oprava problémového mosta pod Tatrami je v nedohľadne. Miestni spustili petíciu

ta3/hm; Milan Špak;, Jozef Slivenský
21.7.2022 10:20

Mal byť hotový do konca roka, no už od mája sa na ňom nepracuje. Pre most v Kežmarku, ktorý vedie cez rieku Poprad, je v meste od decembra 2019 vyhlásená mimoriadna situácia. Cez most prejde každý deň 20-tisíc áut. Kolóny sú na dennom poriadku a výrazne komplikujú dopravu v meste, miestni aktivisti preto spustili petičnú akciu. Štáb ta3 mapuje situáciu priamo na mieste.

Most je v správe Slovenskej správy ciest. Tá ho zaradila do stavu 'VI', čo zodpovedá veľmi zlému technickému stavu. Začiatkom roka 2020 vzniklo provizórne premostenie cez rieku v smere zo Spišskej Belej na Poprad, ktoré tak malo znížiť záťaž. S opravou sa začalo až v marci 2022, pričom verejné obstarávanie na rekonštrukciu vyhrali Cestné stavby Liptovský Mikuláš. Vznikol druhý provizórny most a premávka na pôvodnom moste tak bola úplne pozastavená.

So stavom sú nespokojní

Rekonštrukčné práce však netrvali ani tri mesiace. Pracovníci aj technika zo dňa na deň zmizli. Počas realizácie prác prešla časť podniku Cestné stavby Liptovský Mikuláš pod spoločnosť ZEDA.

"Nového zhotoviteľa sme preto vyzvali na preukázanie splnenia podmienok v zmysle zákona o verejnom obstarávaní a predloženie všetkých relevantných dokladov, ktoré by preukázali, že skutočne ide o nástupnícky subjekt a že spĺňa osobné a ekonomické postavenie, ako aj technickú a odbornú spôsobilosť ako pôvodný zhotoviteľ," povedal v máji pre Korzár hovorca Slovenskej správy ciest Martin Guzi.

Slovenská správa ciest dala spoločnosti ZEDA lehotu na predloženie dokumentov do 13. júla. "SSC opakovane vyzvala nástupnícku spoločnosť na predloženie relevantných dokumentov, ktoré predložila v polovici júla a ktoré teraz kontrolujeme a overujeme. Ak budú predložené doklady v poriadku, potvrdenie nástupníckej spoločnosti predpokladáme do konca mesiaca. Stavebné práce na moste by sa obnovili v priebehu augusta," uviedol pre ta3 Guzi.

Miestni sa na to však už nemôžu pozerať, a preto spúšťajú petičnú akciu. Ako uviedol pre ta3 v stanovisku primátor mesta Kežmarok Ján Ferenčák, petíciu za dokončenie mosta podporuje aj ako občan. "Napriek neustálym apelom mesta neprichádzajú zo strany Slovenskej správy ciest ani štátu žiadne konkrétne riešenia, a pritom rozhodovanie o prioritách a prideľovaní finančných prostriedkov je na ich strane. Nehovoriac o tom, že štát a jeho vláda by mala mať okrem politického aj morálny záväzok voči ľuďom," uviedol Ferenčák s tým, že ak sa veci v najbližšej dobe nepohnú, pripúšťa i možnosť blokácie dopravy.

Hluk z mosta

V petičnom hárku aktivisti uviedli, že súčasné riešenie - dva provizórne mosty - obmedzuje plynulosť cestnej premávky a ich nedostatočná údržba spôsobuje riziko vzniku škody na majetku. Navyše,  dlhodobé užívanie hlučných provizórnych mostov zhoršuje kvalitu bývania ľudí z okolia. "Dovolím si povedať, že ľudia bývajúci v okolí sa dva roky nevyspali. Vo večerných hodinách je tento hluk počuť až na námestie a aj vo vzdialenejších lokalitách mesta," uviedol Jozef Pitoňák, jeden z iniciátorov petície.

"Lokalita, na ktorej sa nachádza zastavené stavenisko asanovaného mosta, ako aj provizórny most pre peších, nespĺňa dostatočné bezpečnostné podmienky a za súčasného stavu predstavuje bezrpostredné ohrozenie života a zdravia chodcov," píšu na úvod petičného hárku.

Petíciu prišla podporiť aj prednostka mestského úradu Jela Bednárová. Provizórne riešenia podľa nej nestačia a nie sú ani bezpečné. Sťažnosti od občanov prijímajú na mestskom úrade na dennom poriadku. "Všetci boli ochotní to akceptovať s tým, že je to na krátky čas. Zastavenie prác všetkých nemilo prekvapilo," uviedla pre ta3. 

O neúnosnej situácii informovali aj ministra dopravy Andreja Doležala s tým, že boli nemilo prekvapený, že takýto investor nie je vzniknutú situáciu pripravený a nemal to zmluvne ošetrené tak, aby práce mohli plynule pokračovať. Na otázku, kedy sa bude v prácach pokračovať, zatiaľ odpoveď nedostali.

Chcú nové verejné obstarávanie

"To, prečo sme tu, sa dá povedať jednou vetou. Máme toho dosť," vyhlásili iniciátori petície pre ta3. "Sme znechutení z toho, čo sa tu deje. Je to záležitosť, ktorá netrvá týždeň či mesiac a, bohužiaľ, ani rok. Presahuje to už niekoľko rokov a je tu vidina toho, že to ďalších niekoľko mesiacov alebo rokov potrvá," dodali.

Očakávajú, že sa zruší verejné obstarávanie a urýchlene sa vyhlási nové. "Vieme, že to môže byť zdĺhavý proces, ale o to skôr treba začať. Chceme dosiahnuť vysúťaženie nového zhotoviteľa a veľmi rýchle vyriešenie tejto situácie," tvrdia.

Obyvatelia sa hanbia

"Už to trvá dlho. Nedá sa ísť ani do obchodu, lebo je to nebezpečné. Nie je to dobré. V noci nemôžeme mať ani otvorené okno," tvrdí jedna z Kežmarčaniek bývajúcich neďaleko mosta.

Ďalší z obyvateľov si myslí, že most škodí aj cestovnému ruchu v meste. "Je to hanba, keď sem prídu nejakí turisti a uvidia toto. Nechápem, ako je možné, že sa s tým nič nerobí. Som rád, že bývam na opačnej strane mesta, lebo to by sa nedalo vydržať," povedal.

Stav mosta komplikuje dopravu v meste každý deň. Nekonečné kolóny sú tu bežné, a to nielen v čase dopravných špičiek. Na kruhovom objazde vedľa mosta sa zlieva premávka z troch smerov. Dopravu často riadia policajti, aby sa predišlo jej kolapsu. "Nie je normálne, aby cez 15-tisícové mesto človek prechádzal autom vyše pol hodiny," povedal jeden z obyvateľov.

Mostom prejde denne 20-tisíc áut, hluk obmedzuje aj obyvateľov okolitých bytov. Video nájdete nižšie.

Témy: most Kežmarok

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok