Kto sa stane novým premiérom Británie? V súboji o kreslo zostali dvaja kandidáti

TA3 TASR
20.7.2022 17:26

V boji o post predsedu britskej Konzervatívnej strany zostali po stredajšom hlasovaní dvaja kandidáti - bývalý minister financií Rishi Sunak a šéfka britskej diplomacie Liz Trussová. Výsledky hlasovania oficiálne oznámil šéf parlamentného výboru Konzervatívnej strany Graham Brady. Informuje britská spravodajská stanica Sky News.

V hlasovaní poslancov Konzervatívnej strany znovu zvíťazil Sunak, ktorý získal 137 hlasov. Trussovú podporilo 113 konzervatívcov. Z boja o post lídra Konzervatívnej strany vypadla štátna tajomníčka na ministerstve medzinárodného obchodu Penny Mordauntová, ktorá získala 105 hlasov. Meno nového šéfa konzervatívcov a zároveň nového premiéra, by malo byť známe najneskôr do 5. septembra.

Hlasovanie o novom lídrovi Konzervatívnej strany sa začalo minulý týždeň. O túto funkciu sa oficiálne uchádzalo osem kandidátov. Súčasný predseda strany a zároveň premiér Johnson začiatkom júla oznámil, že z oboch funkcií odstupuje.


Dosluhujúci premiér v stredu absolvoval poslednú hodinu otázok a odpovedí v parlamente. Johnson vo svojom prejave zdôraznil, že jeho kabinet previedol krajinu pandémiou a "pomáha zachraňovať inú krajinu od barbarstva". Rozlúčil sa slovami: "Hasta la vista, baby." Jeho spolustraníci ho potom odprevadili potleskom postojačky.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok