Pogačar vyhral 17. etapu Tour de France. Predbehol držiteľa žltého dresu Vingegaarda

TA3 TASR
20.7.2022 17:10

Slovinský cyklista Tadej Pogačar z tímu SAE Emirates zvíťazil v stredajšej 17. etape 109. ročníka Tour de France. Nastúpil v úplnom závere prudkého stúpania na Peyragudes a v špurte predstihol držiteľa žltého dresu Jonasa Vingegaarda, ktorého náskok na čele priebežného poradia skresal o 4 sekundy na 2:18 min.

Triumf v bodovacej súťaži si matematicky zaistil Vingegaardov tímový kolega Wout van Aert, Belgičan si na rýchlostnej prémii pripísal 17 bodov a na zisk zeleného dresu mu stačí doraziť do cieľa v Paríži.

Slovák Peter Sagan vo svojej jubilejnej 200. etape na TdF nebojoval o víťazstvo. Druhá horská etapa v Pyrenejach mala miernejší rozbeh - práve tam si Van Aert zabezpečil premiérový zelený dres na "Starej dáme". Najrýchlejší na šprintérskej prémii bol jeho krajan Jasper Philipsen z tímu Alpecin. Vo zvyšku etapy však čakali na pretekárov štyri kopce Col d'Aspin, Hourquette d'Ancizan, Col de Val Louron-Azet a Peyragudes. Cieľový vrch mal veľmi prudký záver a na Tour sa vrátil po piatich rokoch.

Úvodnú vrchársku prémiu, na ktorej sa aj vytvoril únik, získal Francúz Thibaut Pinot a päť bodov bral aj na Hourquette d'Ancizan. Pod tretím vrcholom však nastúpil dvojnásobný obhajca celkového prvenstva Pogačar, ktorý si vybojoval 10 bodov a vytvoril si pôdu na boj o etapový triumf.

Cieľové stúpanie malo takmer celý čas pravidelný sklon sedem až osem percent, no v úplnom závere sa miestami zvýšilo až na šestnásť. O víťazstvo bojovali dvaja adepti na zisk žltého dresu, Američan Brandon McNulty, ktorý dlho ťahal vedúcich pretekárov a pomáhal Pogačarovi, sa do boja o vavríny nezapojil. Prvý nastúpil Vingegaard, tesne pred cieľovou páskou však pozbieral sily úradujúci šampión a prišiel si po tretie tohtoročné etapové víťazstvo, deviate v kariére na TdF. Pripísal si vďaka nemu štyri bonusové sekundy do priebežnej klasifikácie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok