Turecko si nárokuje grécky plyn v Stredomorí, riskuje tak spor s EÚ

TA3 TASR
20.7.2022 13:32

Turecko v stredu oznámilo, že v auguste začne novú fázu prieskumu ložísk zemného plynu vo východnom Stredomorí, v blízkosti rozdeleného ostrova Cyprus. Na základe vyjadrenia tureckého viceprezidenta Fuata Oktaya o tom v stredu informovala agentúra AFP, podľa ktorej tieto aktivity Turecka môžu vyvolať nový diplomatický spor s EÚ.

plynové rúry plynovod žeriac robotníci práca 1140 px (SITA/AP)
SITA/AP

Viceprezident Oktay počas návštevy na ostrove, ktorá sa konala pri príležitosti štátneho sviatku odštiepeneckej Severocypreskej tureckej republiky, uviedol, že Turecko na budúci mesiac obnoví vŕtanie pri ostrove. Zdôraznil, že Ankara bráni svoje práva vo východnom Stredomorí, a prízvukoval, že tamojšie zdroje uhľovodíkov "nie sú hračkou cyperských Grékov." Veľké ložiská zemného plynu pod morom objavili v roku 2011. Na počesť gréckej bohyne, ktorá sa údajne narodila na tomto ostrove, ich nazvali plynové pole Afrodita.

Vo vodách okolo ostrova Cyprus pôsobia najväčšie svetové energetické spoločnosti a regionálne mocnosti, ktoré hľadajú spôsoby, ako diverzifikovať svoje dodávky plynu od Ruska. Atény a Ankara zažili v lete roku 2020 veľké napätie po tom, ako Turecko vyslalo svoje prieskumné lode, sprevádzané vojnovými plavidlami, na prieskum východnej časti Stredozemného mora – oblasti potenciálne bohatej na zemný plyn.

Napätie medzi Ankarou a Aténami, ktoré sa dočasne zmiernilo po začatí rozhovorov v roku 2021, sa nedávno opäť obnovilo. Obaja susedia sa navzájom obviňujú z narušovania vzdušného priestoru a Grécko sa snaží zablokovať predaj nových amerických stíhačiek Turecku. Ankara tiež nesúhlasí s prieskumom ložísk zemného plynu na Cypre a tvrdí, že cyperská vláda nemá právo vykonávať ho bez súhlasu cyperských Turkov.

Cyprus, ostrovná krajina v Stredozemnom mori, bol rozdelený v roku 1974 po invázii tureckej armády. Cyperskí Gréci odvtedy žijú prevažne na juhu krajiny, zatiaľ čo sever ostrova obývajú prevažne cyperskí Turci. Suverenitu Severocyperskej tureckej republiky uznáva iba Ankara, medzinárodné spoločenstvo nie. Cyprus sa stal členskou krajinou Európskej únie v roku 2004.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok