Ako sa vyvíja nezamestnanosť? V júni klesla, oznámil minister práce Krajniak

TA3 TASR
20.7.2022 12:56

Nezamestnanosť v SR v júni 2022 klesla na úroveň 6,28 %. Medziročne sa znížila o 1,48 percentuálneho bodu. Informoval o tom v stredu minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Milan Krajniak (Sme rodina), za účasti generálneho riaditeľa Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny Karola Zimmera.

"Nezamestnanosť stále pokračuje v poklese, aj keď v miernejšom ako v minulom mesiaci. Dostali sme sa už na úroveň 6,28 %. Považujem tento trend za pozitívny, ale chcel by som upozorniť na to, že vo viacerých krajoch sme podľa našich viacerých analýz, odhadov aj debát s pánom generálnym riaditeľom (Zimmerom) dospeli už na prirodzenú mieru nezamestnanosti," priblížil Krajniak.

Spresnil, že celkový počet disponibilných uchádzačov o zamestnanie je 187.122. "Medziročne je to 1,48 percentuálneho bodu menej. Celkom za posledný rok máme o 43.033 menej nezamestnaných, čo je takmer okresné mesto Prievidza," poznamenal minister.

Upozornil, že v 36 okresoch Slovenska sa dosiahla prirodzená miera nezamestnanosti. "V týchto okresoch si každý človek, ktorý si chce nájsť prácu, si ju môže a vie nájsť. V zásade v polovici Slovenska považujeme nezamestnanosť za natoľko stabilizovanú, že nemá zmysel robiť nejaké aktívne opatrenia na trhu práce," podčiarkol Krajniak. Sústrediť sa podľa jeho slov treba na dlhodobo nezamestnaných.

"Ku koncu júna máme na úradoch (práce) registrovaných 81.012 voľných pracovných miest. V medzimesačnom porovnaní to predstavovalo pokles o 1145 miest. Štandardne najviac voľných pracovných miest je registrovaných v Bratislavskom kraji, 25.983 miest (podiel 37,01 %). Najmenej miest bolo v Košickom kraji, 3884 miest (4,79 %)," doplnil Zimmer.

Podľa ÚPSVaR mali v júni v evidencii uchádzačov o zamestnanie úrady práce 83.035 dlhodobo nezamestnaných. Práve na nich, ako aj na mladých do 30 rokov, je zameraný projekt Chyť sa svojej šance. ÚPSVaR začalo projekt realizovať 1. októbra 2021 a záujemcovia môžu stále predkladať svoje žiadosti o poskytnutie finančného príspevku. K 18. júlu 2022 evidovali úrady práce takmer 6000 žiadostí na viac ako 7200 pracovných miest.

"Okrem podpory zamestnávania znevýhodnených uchádzačov o zamestnanie sa snažíme myslieť aj preventívne. Projekt ´Nestrať prácu - vzdelávaj sa´ je zameraný na pracujúcich ľudí, ľudí na materskej či rodičovskej dovolenke a iných, ktorí pociťujú potrebu či túžbu zmeniť svoje profesionálne smerovanie. Chceme im dať možnosť rozvíjať sa a vďaka vzdelávaniu sa dobre pripraviť na obdobie hľadania novej práce," vysvetlil Zimmer.

Zásadnou pridanou hodnotou pre ľudí je podľa neho to, že kurz si záujemca môže vybrať podľa individuálnych potrieb bez prihliadania na požiadavky aktuálneho zamestnávateľa. Podporené môžu byť len vzdelávania zamerané na získanie zručností v oblasti nedostatkových profesií alebo v oblasti digitalizácie a automatizácie, či v oblasti zeleného hospodárstva.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok