Gašparovič: Pri rozhodovaní súdov nemôže byť socialistická súťaž

TASR
31.12.2012 13:13

Súťaživosť v justícii, prokuratúre a polícii považuje prezident Ivan Gašparovič za nezmysel.

Gašparovič: Pri rozhodovaní súdov nemôže byť socialistická súťaž
SITA

"Dnes sa mnohokrát čudujeme, že súd niekoho prepustil, alebo prokurátor zastavil trestné stíhanie. Tu však nemôže existovať socialistická súťaž. Treba postupovať v zmysle zákonov," zdôraznil v rozhovore pre TASR.

Ak sa napríklad policajt bojí, že ho jeho nadriadený potrestá za nezačatie trestného stíhania vo veci, kde to nie je potrebné, tak bude začínať trestné stíhanie vo všetkých veciach. "Potom je na prokurátorovi, aby ho zastavil. Ak sa tiež bojí, tak to skončí na súde. Takže je tu istý boj," upozornil s tým, že treba konať striktne podľa zákonov a nevysvetľovať si ich alternatívne. "Ak sa dajú vysvetliť alternatívne, tak ich treba upraviť," podčiarkol. Odmietol však niektoré tvrdenia, že legislatívne normy sú zle nastavené. Nie je ani zástancom zmeny Trestného poriadku. "Je dobrý tak, ako je, len treba v rámci neho rozhodovať," zdôraznil.
Prezident vidí problém tiež v nízkom počte sudcov, ako aj v kvalite mladých sudcov. Tým by nechal pojednávať nové veci, pričom dĺžka trvania niektorých konaní by sa dala skrátiť povolaním sudcov na dôchodku, ktorí by boli ochotní opäť pracovať. "Dal by som im na starosť všetky staré prípady, aby sa ukončili roky trvajúce súdne spory," priblížil.

Apelovať podľa neho treba i na predsedov súdov, ktorí majú voči svojim podriadeným isté právomoci. "Nemôžu sudcom povedať, kedy a ako majú rozhodovať, ale nie sú tam iba na to, aby podpisovali, či má sudca v kancelárii dostatok papiera. Sú tam aj na to, aby kontrolovali, či lehoty nie sú neprimerane dlhé. Veď predsedovi súdu musí niečo udrieť do očí, keď vidí, že sudca v nejakej veci tri roky nerozhodoval," konštatoval Gašparovič.

Nemyslí si, že sa dá úplne zbaviť politického vplyvu na systém súdnictva. "Je to ťažké, pretože či chceme alebo nie, politika takisto zasahuje do súdov, polície a prokuratúry. Treba to však čo najviac obmedziť," dodal.

Rovnako sa nedá zakázať, aby politici či médiá komentovali niektoré kauzy či spory. "Tu ale vzniká otázka, či sa k nim vyjadrujú z objektívneho pohľadu alebo z čisto stranícko-politického. A to je potom už zle," poznamenal prezident.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok