Grécko nasadilo na požiare aj vrtuľníky, obce v okolí Atén museli evakuovať

TA3 TASR
20.7.2022 07:24

Grécko, ktoré spaľuje vlna horúčav sužujúca niektoré časti Európy, nasadilo v stredu skoro ráno lietadlá a vrtuľníky, aby zastavilo šírenie lesných požiarov na horských predmestiach severne od Atén.

Do boja proti plameňom, ktoré sa blížia k oblastiam, ako je napríklad aténske predmestie Jerakas, kde žije približne 29.000 ľudí, sa od úsvitu zapojilo takmer 500 hasičov, 120 požiarnických vozidiel, tri lietadlá a štyri vrtuľníky, informovala agentúra AFP. Hovorca hasičov pre AFP uviedol, že v noci na stredu sa vplyvom vetra obnovili požiare na úpätí hory Pendeli ležiacej severne od Atén. Vietor neustále menil smer, čo hasičom komplikovalo likvidáciu požiaru, dodal hovorca.

V rámci preventívnych opatrení boli evakuovaní obyvatelia viacerých oblastí, pacienti a zamestnanci detskej nemocnice, ako aj personál observatória v Aténach. V rámci preventívnych opatrení na niektorých častiach obchvatu okolo Atén zastavili premávku, uviedla na sieti Twitter spoločnosť, ktorá cestu spravuje.

AFP si vo svojej správe všimla, že Grécko v súvislosti s požiarmi vytvorilo krízový štáb, ktorý koordinuje práce na likvidácii lesných požiarov – za posledných 24 hodín ich v krajine hasili 117. V tejto situácii vláda v Aténach požiadala európske krajiny o pomoc v podobe vyslania posíl pre hasičov.

Vlna horúčav a lesné požiare vlani v Grécku zničili 103.000 hektárov územia a vyžiadali si tri obete na životoch, sumarizovala AFP. Podľa protipožiarnej služby sa na hasení požiaru na hore Penteli, 25 kilometrov od Atén, podieľalo 15 lietadiel a deväť vrtuľníkov, ale keď padla noc, pristáli. Policajti a hasiči odviedli starších obyvateľov z domov do bezpečia, pretože plamene sa k obydliam nebezpečne približovali. Obrovské mračná dymu z požiaru bolo vidieť aj v centre Atén.

Miestni predstavitelia oznámili, že domy boli zničené alebo poškodené, ale nedostali žiadne hlásenia o zraneniach ani uviaznutých ľuďoch. Evakuovali aj detskú nemocnicu v tejto oblasti.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok