Okruh sa opäť zúžil. Z boja o post šéfa britských konzervatívcov vypadla ďalšia kandidátka, vedie Sunak

TA3 TASR
19.7.2022 19:32

Z boja o post šéfa britskej Konzervatívnej strany v utorkovom štvrtom kole hlasovania vypadla bývalá šéfka vládneho úradu pre rovnosť príležitostí Kemi Badenochová. Najväčšiu podporu získal bývalý minister financií Rishi Sunak.

Informujú o tom agentúry AFP a Reuters. Badenochovú podporilo v hlasovaní iba 59 z 358 konzervatívnych poslancov. Okruh uchádzačov na post predsedu britskej konzervatívnej strany sa tak zúžil na troch kandidátov.

Do ďalšieho kola postúpil s najvyšším počtom hlasov Sunak, ktorého podporilo 118 zákonodarcov Konzervatívnej strany. O post šéfa strany ďalej zabojuje aj štátna tajomníčka na ministerstve medzinárodného obchodu Penny Mordauntová (92 hlasov) a šéfka britského rezortu diplomacie Liz Trussová (86 hlasov). O posledných dvoch kandidátoch rozhodnú Konzervatívci v stredu.

 Konzervatívni poslanci začali sériu hlasovaní o novom lídrovi minulý týždeň. O túto funkciu sa oficiálne uchádzalo osem kandidátov.      

Súčasný predseda Konzervatívcov a zároveň britský premiér Boris Johnson začiatkom júla oznámil, že odstupuje. Jeho nástupca by mal byť známy najneskôr do 5. septembra.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok