Dodávky plynu cez Nord Stream 1 by mali obnoviť v plánovanom termíne, odstavila ho údržba

TA3 TASR
19.7.2022 17:41

Toky ruského plynu cez plynovod Nord Stream 1 sa vo štvrtok 21. júla po dokončení plánovanej údržby obnovia. Informuje o tom agentúra Reuters, ktorá sa odvoláva na dva zdroje oboznámené s plánmi exportu.

n b
TASR/AP

Plynovod, cez ktorý Rusko transportuje viac ako tretinu dodávok zemného plynu do Európskej únie, bol 11. júla odstavený na desať dní pre pravidelnú, každoročnú údržbu.

Americké noviny Wall Street Journal pritom v utorok s odvolaním sa na európskeho komisára pre rozpočet Johannesa Hahna napísali, že Európska komisia neočakávala opätovné spustenie plynovodu po údržbe.

Ale zdroje, pod podmienkou zachovania anonymity, agentúre Reuters povedali, že sa očakáva obnovenie prevádzky plynovodu načas, len s kapacitou menšou, ako je jeho približne 160 miliónov metrov kubických denne.

Ruský štátny energetický gigant Gazprom minulý mesiac znížil export plynu cez toto potrubie len na 40 % kapacity, pričom to odôvodnil nedodaním turbíny, ktorú nemecký Siemens Energy poslal na opravu do Kanady. "Oni sa vrátia na úrovne pred 11. júlom," uviedol jeden zo zdrojov o objemoch plynu očakávaných cez Nord Stream 1 od štvrtka.

Ruské noviny Kommersant v pondelok s odvolaním sa na ľudí oboznámených so situáciou informovali, že Kanada poslala turbínu do Nemecka lietadlom 17. júla po dokončení opravných prác. Podľa zdrojov je nepravdepodobné, že by bola turbína inštalovaná do 21. júla.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok