Prezidentka na návšteve Gemera: Slaná je mŕtva rieka, doslova zabíja potenciál regiónu

TA3 TASR
19.7.2022 17:27

Slaná je mŕtva rieka a doslova zabíja potenciál Gemera z hľadiska prírodných krás i turistických príležitostí. V zložení vody, ktorá v rieke je, nedokázali prežiť žiadne živočíchy. Uviedla to v utorok prezidentka SR Zuzana Čaputová počas návštevy Nižnej Slanej v okrese Rožňava.

Prezidentka na návšteve Gemera: Slaná je mŕtva rieka, doslova zabíja potenciál regiónu
Facebook/Zuzana Čaputová

"Žiaľ, za takmer päť mesiacov sa neudialo to, čo sa udiať malo, a to zastaviť kontamináciu a urobiť sanačné práce," skonštatovala prezidentka. V Nižnej Slanej sa stretla so starostom, aktivistami i riaditeľom štátneho podniku Rudné Bane Petrom Žitňanom. Poznamenala, že znečistenie Slanej je viacrezortný problém a ocenila rozhodnutie ministra životného prostredia Jána Budaja (OĽANO) predložiť na vládu návrh na vyhlásenie mimoriadnej situácie. "Som veľmi rada, že možno aj táto moja návšteva bola impulzom na to, že pán minister životného prostredia včera ohlásil, že na najbližšej vláde, dúfame, že už zajtra, bude rozhodnuté o takzvanom mimoriadnom stave," povedala hlava štátu.

"Mimoriadny stav by mal umožniť alokovanie finančných prostriedkov na sanačné práce a úpravu výpustu," dodala Čaputová. Upozornila tiež na stav ďalších bývalých banských diel a tiež staré environmentálne záťaže v rôznych kútoch Slovenska, ktoré je potrebné odstrániť.

Rieka Slaná sa dočervena sfarbila v polovici februára v dôsledku vytekania banských vôd zo železorudnej bane v areáli bývalého banského podniku Siderit. V polovici júna prebehli v bani práce s cieľom prispieť k zníženiu vytekania silne mineralizovaných vôd do rieky. Časť kontaminovanej banskej vody však naďalej do rieky vyteká.

"Pripravili sme projekt na čerpaciu skúšku, ktorá by sa mala uskutočniť v južnej časti bane, kde sme identifikovali akumuláciu čistej vody. Myslíme si, že čerpaním tejto čistej vody by sme mohli znížiť tlak na vytekanie silne mineralizovaných vôd," priblížil aktuálny stav Žitný s tým, že žiadosť na tento úkon aktuálne posudzuje štátna vodná správa v Rožňave.

Prezidentka v rámci prvého dňa svojho pracovného výjazdu na Gemer zamierila aj do Tornale, kde navštívila Agentúru integrovanej starostlivosti a stretla sa s predstaviteľmi samosprávy a Združenia obcí Mikroregión pri Slanej. V stredu 20. júla bude pokračovať návštevou Revúcej a Národného parku Muránska planina.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok