Európu čaká ťažké covidové obdobie. Náročná môže byť už aj jeseň, oznámila WHO

TA3 TASR
19.7.2022 14:43

Regionálny úrad Svetovej zdravotníckej organizácie pre Európu v utorok upozornil na náročnú jeseň a zimu, ktoré Európu čaká v súvislosti s koronavírusovou pandémiou. Urobila tak v období, keď sa v Európe zvyšujú počty prípadov nákazy covidom, pričom členské štáty monitorujú situáciu len v obmedzenej miere. Informuje agentúra AFP.

WHO logo Svetová zdravotnícka organizácia
SITA/AP

WHO tiež vyzvala európske krajiny, aby sa "urýchlene zaoberali medzerami v monitorovaní pandemickej situácie a krokmi potrebnými na predchádzanie úmrtiam". Riaditeľ regionálneho úradu WHO pre Európu Hans Kluge uviedol, že "je jasné, že sa nachádzame v rovnakej situácii ako minulé leto – ibaže teraz stoja za novou vlnou ochorenia subvarianty omikronu". Predstavil aj jesennú a zimnú stratégiu pre boj proti covidu, pričom dodal, že "ak budeme s potrebnými krokmi čakať do jesene, bude už príliš neskoro".

V novej stratégii je zahrnutá zvýšená miera vakcinácie obyvateľstva, druhá posilňovacia dávka pre osoby s oslabenou imunitou či seniorov a prekrytie dýchacích ciest v interiéroch a prostriedkoch hromadnej dopravy.

Kluge uviedol, že počet nových prípadov nákazy koronavírusom v Európe a niekoľkých regiónoch strednej Ázie sa v posledných šiestich týždňoch strojnásobil. Poznamenal, že hoci stúpol aj počet hospitalizácií, počet pacientov na jednotkách intenzívnej starostlivosti (JIS) zostáva relatívne nízky. Podľa Klugeho zomiera v Európe v súčasnosti na koronavírus približne 3000 ľudí týždenne.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok