Tragická naháňačka na Orave. Pojednávanie s poľskými pirátmi odročili na september

ta3
19.7.2022 09:09

Na Okresnom súde v Žiline pojednávali v utorok prípad s Poliakmi, ktorí na Orave spôsobili pred štyrmi rokmi vážnu dopravnú nehodu. Obžalovaní odmietli dohodu o vine a treste. Pojednávanie odročili, pokračovať má v septembri. ta3 prípad mapovala priamo na súde.

Na súde stihli v utorok vypočuť len jedného z dvojice - Lukasza Kaminskeho. Po viac ako trojhodinovom pojednávaní ho odročili na september, kedy by mali vypočuť hlavného aktéra nehody Marcina Laskowskeho. Proces sa bude zrejme naťahovať niekoľko mesiacov, vypočuť majú ešte znalcov a svedkov.

Prišli spoznávať Slovensko

Hoci sa nehoda stala ešte v roku 2018, vodiči sa pred súd dostali až teraz. Ako pre ta3 uviedol prokurátor, prípravné konanie bolo náročné, keďže ho ovplyvnila pandémia aj znalecké dokazovanie v súvislosti s odškodnením.

V utorok zazneli na súde zarážajúce okolnosti. Podľa obžalovaných, sa partia kamarátov z Poľska vybrala na Slovensko a do Česka na výlet spoznávať krásy krajiny. Odmietli, že by sa na Oravu prišli pretekať a skúšať luxusné stroje. Odmietli tiež, že by na Slovensko prišli porušovať predpisy. Podľa ich slov išlo o jediný ich riskantný manéver.

Video z nehody nájdete nižšie, zverejnila ho polícia na svojom Facebooku.

Nehodu, ktorá sa stala v roku 2018, neprežil 57-ročný Štefan z Oravského Podzámku. Pri incidente sa zranila aj jeho vtedy 50-ročná spolujazdkyňa a 21-ročný spolujazdec. Obžalovaná dvojica odmietla dopoludnia reagovať na otázku ta3, či cíti vinu. Obaja predvolaní odmietli uzavrieť dohodu o vine a treste. Staršiemu z dvojice Marcinovi Laskowskemu, šoférovi čierneho Porsche Cayenne, hrozí až 20-ročné väzenie za všeobecné ohrozenie. Mladšiemu, 30-ročnému Lukaszovi Kaminskemu, hrozí až 10-ročné väzenie.

Obžalovaní popreli, že by skutok spáchali úmyselne, vydali ľudí do nebezpečenstva smrti a ťažkej ujmy na zdraví. Je im ale ľúto, že ich neúmyselným konaním vyhasol nevinný ľudský život a s týmto budú musieť do konca života žiť, odznelo na súde v Žiline. Vo svojich vozidlách viezli aj rodinných príslušníkov.

Obhajoba vystavala svoje argumenty na neúmyselnom konaní a obžalobu považuje za nadkvalifikovanú, preto svoju vinu popierajú. V prípade Marcina Laskowskeho žiadajú kvalifikáciu na usmrtenie. Podľa ich vyjadrení je to štandardné v prípade podobných skutkov. Išlo by o miernejšiu sadzbu. Lukasza Kaminskeho navrhuje obhajca úplne oslobodiť.

súd ta3/Peter Revús

Naháňačka na luxusných autách

Pred samotnou zrážkou sa Poliaci pretekali na luxusných vozidlách. Vtedy 27-ročný Poliak viedol auto značky Ferrari, za ním šiel vtedy 42-ročný Poliak v Porsche Cayenne. Obe vozidlá začali predchádzať pred nimi idúcu kolónu v mieste, kde je to vodorovným značením zakázané. 

"Následne vodič Porsche narazil do pred ním idúceho Ferrari, ktoré pribrzdilo a po náraze sa vrátilo do svojho jazdného pruhu. Vodič Porsche sa už nestačil zaradiť do svojho jazdného pruhu a došlo k čelnej zrážke s oproti idúcim osobným autom Škoda Fabia," uviedla po nehode polícia.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok