Britániu sužujú teploty, aké už dávno nezažila. Očakávajú sa rekordy

TA3 TASR
18.7.2022 21:32

Teplota vzduchu na niektorých miestach v Spojenom kráľovstve dosiahla v pondelok až 38 stupňov Celzia a meteorológovia v utorok očakávajú ďalší nárast.

Britániu sužujú teploty, aké už dávno nezažila. Očakávajú sa rekordy
TASR/AP

V obci Santon Downham v okrese Suffolk na východe Anglicka v pondelok namerali 38,1 stupňa Celzia. V utorok by sa teplota v obci Worksop v grófstve Nottinghampshire v strednej časti Anglicka mohla priblížiť k 41 stupňom.

Vo Walese v pondelok namerali najvyššiu teplotu od predchádzajúceho rekordu v roku 1990. V obci Hawarden na severozápade zaznamenali 37,1 stupňa Celzia. Britská meteorologická služba Met Office na pondelok a utorok pre väčšinu územia Anglicka vydala najvyšší (červený) stupeň výstrahy, kedy sú ohrození ľudia so zdravotným rizikom. Ten sa vzťahuje aj na mestá Londýn, York či Manchester, píše BBC.

Hasiči na viacerých miestach Británie zasahovali pri lesných požiaroch. Londýnske letisko Luton a vojenské letisko pri obci Brize Norton pozastavili svoju prevádzku. Na vojenskom letisku v Brize Norton v anglickom grófstve Oxfordshire sa podľa informácií Sky News roztápala pristávacia dráha.

Lety z letiska Luton pre problémy s povrchom pristávacej dráhy odklonili na letiská Stansted a Gatwick. Pre vysoké teploty bola obmedzená prevádzka vlakov a školy v niektorých častiach krajiny zostali zatvorené, prípadne mali skrátené vyučovanie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok