Takmer polovicu územia EÚ ohrozuje sucho, najhoršie je na tom Taliansko

18.7.2022 16:44

Takmer polovica územia Európskej únie ohrozuje sucho. V pondelok na to upozornili vedci pracujúci pre Európsku komisiu, pričom juhozápadnú Európu už niekoľko dní sužujú vyčerpávajúce horúčavy. Informácie priniesla tlačová agentúra AFP.

klimatické zmeny sucho (SITA)
SITA

Spoločné výskumné centrum Európskej komisie v správe pre júl zaradilo 46 percent územia EÚ ako ohrozené suchom, z toho 11 percent už nedostatkom vody priamo trpí. Najhoršie je na tom Taliansko s tým, že sucho najviac ohrozuje nížinu okolo rieky Pád na severe krajiny, uviedla EÚ.

V Španielsku sú nádrže vody naplnené len na 69 percent desaťročného priemeru, v Portugalsku sú nádrže vodných elektrární naplnené len z polovice. Nedostatok vody a vlna horúčav znižuje úrodu poľnohospodárskych plodín vo Francúzsku, Rumunsku, Španielsku, Portugalsku a Taliansku. Súčasný typ počasia s vysokými teplotami má pokračovať, čo prehĺbi už aj tak "veľmi kritickú situáciu" s dôsledkami v poľnohospodárstve, energetike a znižovaní podzemných zásob vody, uvádza sa v správe vedcov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok