Japonský premiér povolil výstavbu nových jadrových reaktorov

TASR TA3
31.12.2012 10:13

Nový japonský premiér Šinzó Abe dnes oznámil, že napriek vlaňajšej jadrovej katastrofe vo Fukušime hodlá povoliť výstavbu novej atómovej elektrárne. Informovala o tom agentúra DPA.

Japonský premiér povolil výstavbu nových jadrových reaktorov
SITA

Premiér tak zmení plán predchádzajúcej vlády znížiť závislosť krajiny na atómovej energii po havárii v elektrárni Fukušima-I, kde v marci roku 2011 následkom zemetrasenia a cunami došlo k roztaveniu prehriateho jadra troch z jej šiestich nukleárnych reaktorov.

Približne 160.000 miestnych obyvateľov muselo následne opustiť svoje domovy kvôli nebezpečenstvu rádioaktívneho zamorenia.

"Nové reaktory sa od tých fukušimských, ktoré spôsobili kritickú situáciu, budú úplne líšiť. Vybudujeme ich so súhlasom japonského ľudu," povedal Abe, ktorý v nedeľu navštívil komplex. Atómová energia pred haváriou predstavovala okolo 30 percent energetickej produkcie Japonska.


"Fukušima-I nebola schopná po katastrofe zabezpečiť výrobu energie, avšak ďalšia elektráreň Fukušima-II áno. To by sme si mali ceniť," dodal Abe.


Všetkých 50 reaktorov odstavili začiatkom mája 2011. V júli znovu uviedli do prevádzky dve jednotky po tom, ako to napriek verejnému nesúhlasu a varovaniam expertov nariadil vtedajší premiér Jošihiko Noda.


Abeho Liberálna demokratická strana (LDP) tento mesiac suverénne vyhrala voľby a po troch rokoch v opozícii sa vrátila k moci.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok