Extrémne sucho zasahuje viac ako polovicu Slovenska. Meteorológovia vydali výstrahy aj pre nasledujúce dni

TA3 TASR
18.7.2022 16:30

Slovenský hydrometeorologický ústav vydal v tejto súvislosti na utorok výstrahy prvého stupňa a v stredu výstrahy prvého a druhého stupňa pred horúčavami. Na Slovensku momentálne prevládajú extrémne suché podmienky, situácia sa v porovnaní s minulým týždňom zhoršila. Upozornil na to SHMÚ v súvislosti s klimatickým zhodnotením minulého týždňa.

XY
TASR/Pavol Zachar

Výstrahy prvého stupňa platia v utorok v Bratislavskom, Trnavskom, Nitrianskom, Banskobystrickom a čiastočne Trenčianskom kraji. Od 13.00 do 18.00 h by niekde mohla teplota vzduchu vystúpiť až na 33 stupňov Celzia.

V stredu platia výstrahy druhého stupňa pre Bratislavský, Trnavský a Nitriansky kraj, pre južné okresy Banskobystrického a Trenčianskeho kraja a taktiež pre okresy Košice-okolie, Trebišov a Michalovce. Teplota vzduchu môže na niektorých miestach medzi 13.00 a 18.00 h vystúpiť na 35 až 37 stupňov Celzia. Výstrahy prvého stupňa platia pre časť Prešovského a Žilinského kraja. Teplota vzduchu by mohla mať miestami 33 až 34 stupňov Celzia.

"Letné mesiace patria v ročnom režime atmosférických zrážok u nás k tým mesiacom, keď sa zaznamenávajú najvyššie úhrny zrážok. V aktuálnom roku však tento vzostup zrážok nenastal," uviedol ústav. Ako vysvetlil, v priebehu letných mesiacov sa deficit zrážok rýchlo zväčšuje, pričom obdobie s nedostatkom zrážok trvá už od minuloročného septembra. Podľa meteorológov je to mimoriadne dlhé trvanie.

Extrémne pôdne sucho zasahuje približne 55 percent územia Slovenska a sucho rôznej intenzity sa vyskytuje na 98 percentách územia. "Relatívne nasýtenie je pod hranicou 10 percent na veľkej časti južného Slovenska, pričom táto plocha predstavuje takmer polovicu nášho územia," vyhlásil SHMÚ. Deficit zrážok je za posledných 90 dní najvyšší v Banskej Bystrici, kde dosahuje mínus 175 milimetrov. "Deficit vlahy pozorujeme na celom území, okrem najvyšších vysokohorských polôh, kde sú normálne pôdne vlahové podmienky," priblížili meteorológovia.

"Vysoká teplota predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské zdravie, fyzické aktivity a tvorbu požiarov," upozorňujú meteorológovia. Počas horúčav by mali ľudia denne vypiť aspoň jeden a pol až tri litre tekutín, deťom je potrebné pitie ponúkať. Pobyt na slnku je lepšie obmedziť na skoré ranné a podvečerné hodiny. 

Pripomína to Úrad verejného zdravotníctva SR, ktorý upozorňuje, že vysoké teploty môžu spôsobiť prehriatie organizmu a zdravotné komplikácie. V exteriéri je vhodné chrániť sa vhodnou pokrývkou hlavy, slnečnými okuliarmi a krémom s vysokým ochranným faktorom proti UV žiareniu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok