Gazprom si nedokáže plniť záväzky. Správu o zásahu vyššej moci dostal nemecký Uniper

TA3 ČTK
18.7.2022 14:57

Nemecká spoločnosť Uniper, ktorá je najväčším dovozcom ruského plynu do Nemecka, dostala od ruskej plynárenskej spoločnosti Gazprom oznámenie o zásahu vyššou mocou. To by znamenalo, že sa Gazprom snaží vyviazať zo zodpovednosti za neplnenie záväzkov voči Uniperu.

gazprom, plyn 1140 px (sita)
SITA/AP

Nemecký podnik ale oznámil, že oznámenie Gazpromu neuznáva, pretože má retroaktívnu účinnosť, a to od 14. júna. Informovala o tom v pondelok agentúra Reuters.

"Uniper sa domnieva, že je to neopodstatnené. Tvrdenie o zásahu vyššou mocou preto oficiálne odmietol," uviedol nemecký podnik. Agentúra Reuters krátko predtým s odkazom na svoje zdroje napísala, že Gazprom vyhlásil zásah vyššej moci na dodávky zemného plynu do Európy najmenej jednému významnému odberateľovi, ktorého však nemenoval. Odvolával sa na list Gazpromu s dátumom 14. júna, neskôr uviedol, že list má dátum 14. júla. Účinnosť oznámenia je od 14. júna.

Gazprom v tomto júnovom oznámení podľa Reuters uviedol, že nemôže plniť svoje záväzky kvôli mimoriadnym okolnostiam, nad ktorými nemá kontrolu. Dátum vyhlásenia vyššej moci sa zhruba kryje so začiatkom obmedzovania kapacity plynovodu Nord Stream 1 na súčasných zhruba 40 percent pôvodného stavu. Gazprom v polovici júna kapacitu plynovodu obmedzil so zdôvodnením, že sa oneskoruje avizovaný návrat ruskej turbíny zo servisu, ktorý v Kanade vykonávala nemecká spoločnosť Siemens Energy.

Nord Stream 1 je hlavnou trasou pre dodávky ruského zemného plynu do EÚ, teraz ale prechádza pravidelnou údržbou. Trvať by mala do 21. júla a najmä Nemecko už dalo najavo, že má obavy, aby po údržbe začal plyn týmto potrubím vôbec znovu prúdiť.

List Gazpromu datovaný podľa Reuters 14. júla a určený Uniperu môže ruskú firmu chrániť pred kompenzáciami za nedodanie suroviny v termíne stanovenom zmluvou. Gazprom, nad ktorým má kontrolu Kremeľ, ale týmto postupom riskuje ďalšiu eskaláciu napätia medzi Ruskom a Západom kvôli invázii svojich vojsk na Ukrajinu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok