Silnejší dolár zvyšuje tlak na Európu. Výmenný kurz ovplyvňuje vývoj v dodávkach ruského plynu

TA3 TASR
18.7.2022 14:50

Silnejší dolár zvyšuje náklady na komodity denominované v dolároch a rastie tak aj tlak na Európu, ktorá sa už musí vyrovnať s vysokými cenami plynu a elektriny. Výmenný kurz medzi americkým dolárom a eurom výrazne ovplyvňujú dodávky ruského plynu do Európy, upozornil komoditný analytik Saxo Bank Ole Hansen.

peniaze dolár 1140 px (SITA/AP)
SITA/AP

Rekordne vysoké ceny plynu, ktoré zvyšujú náklady na vykurovanie a elektrinu, sú jedným z dôvodov, prečo výmenný kurz EUR/USD dosiahol paritu prvýkrát za posledných 22 rokov. Zatiaľ čo krátkodobé prerušenie dodávok z Nórska vyhnalo ceny plynu na 187 eur za megawatthodinu (MWh), ďalší vývoj bude určovať situácia v plynovode Nord Steam 1, ktorý je momentálne odstavený z dôvodu údržby. 

"Preto v súčasnosti vidíme vysokú koreláciu medzi tokmi ruského plynu do Európy a eurom. Inými slovami, rozhodnutie Ruska o dodávkach Nord Stream 1 môže vyvolať ďalšie oslabenie eura,"  upozornil Hansen.

Nord Stream 1 je hlavným dodávateľským kanálom plynu do Európskej únie, najmä Nemecka a už pred odstávkou fungoval na 40 % svojej kapacity. "Prispieva tak k energetickej kríze, ktorá poškodzuje priemyselné odvetvia a zároveň vyvoláva obavy o zásoby na zimu. Hlavnou obavou je, či Gazprom nechá linku zatvorenú aj po ukončení údržby. Ak áno, vážne to ohrozí úsilie Európy obnoviť úroveň zásob pred zimou," priblížil Hansen.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok