VIDEO: Na vrchu Marmolada sa na ľadovci objavila nová trhlina. Oblasť je pre turistov neprístupná

TA3 TASR
18.7.2022 11:39

Po smrteľnom nešťastí v pohorí Dolomity v talianskych Alpách zo začiatku júla, keď sa tam vtedy zosunul ľadovec a o život prišlo 11 osôb, sa na najvyššej hore Dolomitov Marmolada objavila opätovná hrozba. Informuje o tom agentúra DPA.

VIDEO: Na vrchu Marmolada sa na ľadovci objavila nová trhlina. Oblasť je pre turistov neprístupná
Twitter/RiesgosNaturales, CambioClimático & MedioAmbiente

Ako oznámil taliansky autonómny región Tridentsko-Horná Adiža, na nebezpečenstvo upozornil miestny obyvateľ, ktorý započul hlasný rachot. Lokálne orgány následne danú oblasť skontrolovali zo vzduchu. Na videu zverejnenom v nedeľu bolo vidieť na ľadovci štrbinu dlhú približne 200 metrov a širokú 25-35 metrov.

Pri tragédii z 3. júla zahynuli pri zosuve snehu, ľadu a štrku šiesti muži a tri ženy z Talianska, ako aj dvaja českí horolezci. Zranenia utrpeli aj muž a žena z Nemecka. Oblasť je pre turistov odvtedy uzavretá.

Experti pripísali zosuv ľadovca následkom klimatickej zmeny, keďže v danej oblasti namerali výrazne vyššie teploty, než je zvyčajné. K zosuvu mohla podľa odborníkov prispieť aj voda z topiaceho sa snehu a ľadu. Miestne úrady oznámili, že oblasť majú v pláne nepretržite monitorovať

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok