OSN ukončila dlhoročnú vojenskú misiu vo Východnom Timore

TASR
31.12.2012 09:26

Mierové jednotky OSN ukončili dnes svoju politickú a mierotvornú misiu vo Východnom Timore. Stalo sa tak 13 rokov po tom, čo táto niekdajšia portugalská kolónia získala v referende sprevádzanom násilnosťami nezávislosť od Indonézie. Informovala o tom agentúra AP.

OSN ukončila dlhoročnú vojenskú misiu vo Východnom Timore
SITA

OSN zorganizovala v roku 1999 referendum o osamostatnení Východného Timoru a vykonávala v regióne priamu správu do roku 2002, keď krajinu prijalo medzinárodné spoločenstvo.

Mierová misia OSN mala pôsobiť v krajine do roku 2006, avšak politická nestabilita a etnické konflikty si vynútili predĺženie pôsobenia približne 1600 policajtov a vojakov z celého sveta.

Prezident Východného Timoru Taur Matan Ruak spomenul odchod mierových síl OSN vo svojom novoročnom prejave, pričom konštatoval, že krajina zažíva obdobie mieru a stability.


Upokojenie politickej situácie vo Východnom Timore, kde žije približne 1,1 milióna obyvateľov, podčiarkli tohtoročné bezproblémové prezidentské i parlamentné voľby, ktoré nadviazali na pokojné hlasovanie z roku 2007.


Kontrolu nad Východným Timorom získala po takmer 400-ročnej nadvláde Portugalcov v roku 1975 Indonézia, ktorej vojaci uskutočnili ofenzívu do tejto prevažne katolíckej krajiny len deväť dní po odchode európskych kolonizátorov.


Najväčším podporovateľom Východného Timoru je neďaleká Austrália, ktorá nedávno potvrdila záujem pokračovať v poskytovaní pomoci vláde, závislej na zisku z ťažby miestnej ropy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok