Uprednostnili vlastnú bezpečnosť? Zistili, ako policajti pochybili počas masakra v Uvalde

TA3 ČTK
18.7.2022 08:05

Systematické zlyhania, zlé riadenie a zlá komunikácia prispeli k rozsahu tragédie na škole v texaskom meste Uvalde, kde na konci mája strelec zabil 21 ľudí. Vyplýva to z vyšetrovacej správy texaskej Snemovne reprezentantov, o obsahu ktorej v pondelok informovali zahraničné agentúry.

Uprednostnili vlastnú bezpečnosť? Zistili, ako policajti pochybili počas masakra v Uvalde
Twitter/Reuters

Podľa denníka The Texas Tribune bolo na mieste tragédie takmer 400 policajtov rôznych útvarov.

Osemnásťročný mladík Salvador Ramos 24. mája zabil na škole v Uvalde 19 detí a dve učiteľky, strieľal z útočnej pušky v dvoch prepojených triedach. Zabarikádovaný bol takmer 80 minút, kým dvere vyrazila zásahová jednotka a zabila ho.

"Okrem útočníka komisia nenašla v priebehu vyšetrovania žiadnu zápornú postavu," uvádza správa texaských zákonodarcov, ktorá má 77 strán. "Namiesto toho sme našli systematické zlyhania a nehorázne zlé rozhodovanie," dodáva.

V správe sa ďalej okrem iného uvádza, že strelec vo vnútri budovy vypálil zhruba 142 striel a je "takmer isté", že najmenej 100 z nich vystrelil ešte predtým, než dovnútra vstúpil akýkoľvek policajt. Starosta Uvalde dnes podľa agentúry AP informoval, že bol po zverejnení správy postavený mimo služby veliteľ mestskej polície z masakru.

Na polícii sa už krátko po zásahu zniesla ostrá kritika. Aj podľa správy texaských zákonodarcov sa policajti neriadili výcvikom pre podobné prípady a "nedali prednosť záchrane nevinných životov pred vlastnou bezpečnosťou". Na mieste zásahu bolo podľa správy 376 policajtov rôznych útvarov, pričom mnohé z nich boli oveľa lepšie vycvičené a vyzbrojené ako členovia školskej polície. Podľa správy tak títo policajti mohli prispieť k potlačeniu chaosu, ktorý sa začal čoskoro šíriť.

Témy: Texas
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok