Nedajte sa pri letných výpredajoch oblečenia nachytať: Takto naozaj ušetríte peniaze

TA3/zm
19.7.2022 08:00

Hoci pre väčšinu z nás je leto v plnom prúde, pre obchodníkov je to čas, kedy začínajú sezónne výpredaje. Z každého výkladu lákajú tabule so zľavami, ale na to, aby ste pri nákupe oblečenia skutočne ušetrili, by ste mali ovládať niekoľko zásadných pravidiel.

Nedajte sa pri letných výpredajoch oblečenia nachytať: Takto naozaj ušetríte peniaze
Pexels

Niekoho výpredaje nechávajú chladným, ale väčšinu žien výhodné ceny oblečenia zlákajú. Zmyslom je doplniť si šatník a ušetriť pri tom peniaze. Žiaľ. Mnohé sezónne výpredaje končia tým, že „otrieskate“ ešte viac než ste chceli. Nákupy sú totiž aj psychológia, a tak by ste mali postupovať podľa overených rád odborníkov.

Vyberajte kvalitu

Znie to možno paradoxne, že máte vo výpredajoch pozerať drahé veci, keď je predsa ich zmyslom ušetriť. Ale opak je pravdou, neoplatí sa vám kupovať 10 eurové tričko v zľave za 5 eur. Takýmto spôsobom nakúpite toho možno veľmi veľa, ale zbytočne. Verte, že jednak také množstvo vecí nevynosíte. Ďalej si uvedomte, v akej kvalite veci asi budú, ak sú naozaj za tak nízku cenu. A vo finále si porátajte, ak sa necháte zlákať takýmto nákupom desaťkrát, koľko ste minuli.

Zmysel dáva ísť cielene po kvalitných veciach, ktoré si bežne nedoprajete, lebo stoja viac, ale teraz sa oplatia. V lete to môžu byť napríklad kabelky či kvalitné topánky, ale aj drahšie šaty či ľanový kostým. V zime sú takýmito položkami jednoznačne kabáty či čižmy.

Neutralita a nadčasovosť

Zdanlivo tá istá rada ako vyberať kvalitu je siahnuť po neutrálnych a nadčasových kúskoch. Ale ide o niečo iné. Verte, že béžové sako nevyjde z módy, a keď už ste stavili na vyššiu cenu, nech to stojí za to niekoľko sezón nosenia.  

Majte zoznam

Podobne ako pri nakupovaní potravín odporúčajú odborníci vstupovať do predajne so zoznamom, tak je to aj pri oblečení. A v období výpredajov dvojnásobne. Mali by ste presne vedieť, po akých kúskoch idete. Chýbajú vám napríklad hnedé sandále na podpätku? Alebo si chcete dopriať zlatú kabelku, ktorá by vám v tejto sezóne pasovala ku všetkému? Presne také položky by mali byť na zozname. Jednak si utrieďte myšlienky vo farebnosti, ale aj v type oblečenia, aby to nedopadlo tak, že namiesto hnedých podpätkov odídete s ružovými nízkymi šľapkami a namiesto zlatej donesiete domov desiatu čiernu kabelku.

Súčasťou tohto plánu je aj fakt, že si urobíte doma pred existujúcim šatníkom kombinácie a nestane sa vám, že nový výpredajový kúsok vám k ničomu nebude pasovať a vo finále vás donúti kúpiť si k tomu ešte aj nové doplnky, ktoré vôbec neboli v pláne.   

Kontrolné otázky

Prichádza finálna časť nakupovania vo výpredajoch. A to je nerozhodnosť. Zoberiete si do rúk jednu vec, ktorá spĺňa všetky kritéria. Je drahšia a zľava sa naozaj oplatí. Je nadčasová, farebne i strihovo neutrálna. Ale nie ste si isté. Čo teraz? Na rad prichádzajú kontrolné otázky. Jednou z nich je, opýtať sa samy seba, či by ste si túto vec kúpili aj bez zľavy. Vylúčite tým možnosť, že si dané oblečenie či doplnok chcete zobrať len preto, že je naozaj za výhodnú sumu.

Druhá otázka, mám to s čím kombinovať? Dôvody sme už vysvetlili. Ak spontánne siahnete po niečom, čo sa oplatí, hoci to nebolo na vašom nákupnom zozname, zamyslite sa, či sa to hodí aj k zvyšku vášho šatníka, aby to nedopadlo ďalšími nezmyslenými nákupmi.

A do tretice si pri nerozhodnosti položte otázku tu a teraz. Tým myslíme aspekt, či to máte kam nosiť  tu a teraz. Pretože mať šaty do opery, ak nikam nechodíte, je skutočne blbosť. Alebo mať za výhodnú cenu značkové nohavice, do ktorých sa aktuálne ani nezmestíte, takisto nie je zrovna kúpa storočia. 

Témy: móda
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok