FOTO: Pád lietadla v Grécku nikto neprežil. Viezlo aj vojenskú muníciu

TA3 TASR
17.7.2022 07:35

Ukrajinské nákladné lietadlo, ktoré sa v sobotu neskoro večer zrútilo na severe Grécka, prevážalo 11,5 tony srbskej munície vyvážanej do Bangladéša. Oznámil to v nedeľu srbský minister obrany Nebojša Stefanovič.

Stefanovič na tlačovej konferencii potvrdil, že pri havárii stroja Antonov An-12 zomrelo všetkých osem členov posádky. Na palube boli podľa neho osvetľujúce mínometné strely a výcvikové míny súkromnej srbskej spoločnosti Valir, ktoré kupovalo bangladéšske ministerstvo obrany.

Lietadlo ukrajinskej prepravnej spoločnosti Meridian odštartovalo v sobotu večer zo srbského mesta Niš a malo mať medzipristátia v Jordánsku a Saudskej Arábii. Na miesto nehody dorazil aj ukrajinský konzul v Solúne, ktorý miestnym predstaviteľom povedal, že členovia posádky boli Ukrajinci.

Lietadlo hlásilo nad severným Egejským morom problémy s jedným z motorov a požiadalo o povolenie núdzovo pristáť. Nasmerovali ho na letisko v gréckom meste Kavala, kam sa však už nedostalo. Zrútilo sa okolo 23.00 h do poľa medzi dvoma dedinami asi 40 kilometrov od medzinárodného letiska Kavala. Podľa svedkov stroj začal ešte vo vzduchu horieť a po náraze bolo počuť výbuchy, ktoré sa ozývali ešte dve hodiny.

Úrady nariadili obyvateľom oblasti, aby neotvárali okná a nezapínali klimatizáciu. Hasiči uzavreli oblasť v okruhu niekoľko sto metrov, záchranné zložky sa však pre znečistené ovzdušie k vraku zatiaľ nedostali. Dvoch hasičov previezli do nemocnice s problémami s dýchaním.

Zábery z prieskumného dronu v nedeľu ukázali, že lietadlo bolo úplne zničené a jeho trosky roztrúsené v širokom okolí. Popoludní miesto a rozsah toxického nebezpečenstva preskúma špeciálna armádna jednotka.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok