V Chorvátsku sa šíri antrax, uhynulo už viac ako sto kráv, nakazili sa aj ľudia

TA3 ČTK
16.7.2022 20:59

V severovýchodnom Chorvátsku uhynulo vyše sto kusov hovädzieho dobytka na antrax. Nakazilo sa aj šesť ľudí vrátane dvoch detí, informovala dnes agentúra HINA s odvolaním sa na chorvátske úrady.

krava kravy kravín mlieko maštaľ (SITA/AP)
SITA/AP

Laboratórny rozbor nechala urobiť veterinárna správa po tom, čo v chránenej krajinnej oblasti Lonjsko Polje juhovýchode od Záhrebu uhynulo viac ako sto kráv s predchádzajúcimi neurologickými príznakmi choroby. V sobotu ministerstvo poľnohospodárstva oznámilo, že príčinou hromadného úhynu bol antrax, teda slezinová sneť.

Podľa riaditeľa miestneho zdravotného úradu Inoslava Brkiča ochorelo takzvaným kožným antraxom aj šesť ľudí, medzi ktorými sú aj dve deti. "Všetci včas dostali antibiotickú liečbu a všetko je pod dohľadom," uviedol Brkić. Podľa neho sa jedná o najväčšiu epidémiu tohto ochorenia, ktorú si v oblasti pamätá.

Antrax spôsobujú bakteriálne spóry prítomné v pôde. Aktivované môžu byť silným dažďom, povodňami alebo naopak suchom. Nákaza môže mať za následok úhyn veľkého počtu zvierat v krátkom čase.

Antrax sa zo zvierat na človeka prenáša zriedka a takmer nikdy sa ním nenakazí človek od druhého človeka. Približne 95 percent všetkých prípadov slezinovej sneti u ľudí je dôsledkom kontaktu kože s nakazenými zvieratami. Choroba sa dá liečiť antibiotikami, v prípade zanedbania liečby však môže byť pre človeka smrteľná.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok