Odísť z vládnej koalície a zostať vo vláde nedáva zmysel, zhodujú sa politológovia

TA3 TASR
16.7.2022 15:52

Politológovia si nevedia predstaviť v praxi fungovanie modelu, keď sú vo vláde ministri, ktorých strana hovorí, že už nie je súčasťou koalície. Odísť z vládnej koalície a zostať vo vláde nedáva zmysel. Myslí si to politologička z Univerzity Komenského v Bratislave Aneta Világi, rovnaký názor má aj politológ Pavol Baboš.

Najväčším problémom je Matovič, vyhlásil Sulík. SaS vypovedá koaličnú zmluvu
TASR/Jaroslav Novák

"Úplne štandardné to nie je. Koalícia alebo koaličná rada je niečo, čo drží koaličné strany, ktoré dávajú podporu vláde v parlamente, dokopy. Neviem si celkom dobre predstaviť, ako to môže dobre fungovať, ak ministri SaS budú sedieť vo vláde, ale nebudú súčasťou koalície. Neviem si predstaviť, čo to znamená v praxi," uviedol Baboš s tým, že by teoreticky mohli hlasovať proti čomukoľvek.

Chýbal by podľa neho pocit súdržnosti i koordinácia a z dlhodobého hľadiska to môže sťažovať situáciu. Politológ vníma takéto riziko, no nemyslí si, že by chcel líder SaS a minister hospodárstva Richard Sulík ohroziť bežný chod a riadenie štátu. Vysvetlil tiež, že vláda by dokázala fungovať aj bez ministrov SaS, bola by uznášaniaschopná a dokázala by prijímať rozhodnutia. Na margo legitimity požiadaviek SaS Baboš uviedol, že to nemá súvis s volebnými výsledkami. 

Prívlastok vládna koalícia podľa slov Világi určuje, že pôjde o strany, ktoré sa dohodli na spolupráci vo vládnutí. Skonštatovala to v súvislosti s aktuálnou politickou situáciou a výrokmi lídra SaS Richarda Sulíka, že jeho strana už nie je v koalícii.

Podobná situácia sa stala aj v minulosti

Világi pripomenula, že podobná situácia sa stala aj v minulosti, keď SNS vypovedala koaličnú zmluvu. Vtedy však podľa nej išlo o kratšie časové obdobie. "Pokiaľ by to, čo deklaruje SaS, a teda odchod z koalície, ale zároveň to, že by zostali vo vláde, malo pretrvávať dlhšie obdobie, tak naozaj ide o vec, ktorá nie je tradičná ani štandardná," vyhlásila politologička.

Požiadavku SaS na odchod ministra financií Igora Matoviča (OĽANO) možno podľa politologičky vnímať tiež ako snahu o posilnenie postavenia SaS vo vláde. "Práve post ministra financií je kľúčový pre to, čo strana SaS dlhodobo presadzuje v rámci svojich volebných sľubov," uviedla s tým, že pre liberálov je dôležité, aby minister financií uvažoval podobne ako oni.

Premiér nechce pochovať koalíciu

Premiér Eduard Heger má právo požiadať prezidentku Zuzanu Čaputovú o odvolanie ministrov strany, ktorá hovorí, že už nie je súčasťou koalície. Z jeho konania je zrejmé, že predseda vlády ani OĽANO ešte nechcú siahnuť po riešení, smerujúcom k pochovaniu koalície. Vyplýva to z vyjadrenia politológa Juraja Marušiaka z Ústavu politických vied Slovenskej akadémie vied (SAV). 

"Evidentne ani OĽANO, osobne Eduard Heger, k takémuto kroku nesiahli. Ani oni ešte nemajú záujem o úplné ukončenie činnosti koalície," skonštatoval Marušiak pre TASR. Nie je si istý, či líder SaS a minister hospodárstva Richard Sulík použil správnu formuláciu pri svojich výrokoch o tom, že jeho strana už nie je súčasťou koalície. 

"Jedna vec je vypovedanie koaličnej dohody, druhá vec je odchod z koalície. V tomto smere si zrejme pomýlil tieto dve formulácie. Ak nie je súčasťou koalície, tak samozrejme ministri za takúto stranu by vo vláde za uvedených okolností sedieť nemali," podotkol. Pripomenul však, že Sulík nehovoril o tom, že by prestali podporovať vládu. Nepovažuje však za štandardné zvoliť takéto silné slová a pritom sa tváriť, že pokračujú v činnosti vlády.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok