Snemovňa USA prijala dva návrhy o interrupciách, v Senáte asi neprejdú

TA3 TASR
15.7.2022 22:14

Snemovňa reprezentantov amerického Kongresu v piatok prijala dva návrhy zákonov v prospech prístupu k umelému prerušeniu tehotenstva. Urobila tak po tom, čo americký Najvyšší súd 24. júna zrušil výklad o ústavnom práve na interrupciu a umožnil jednotlivým štátom obmedziť vykonávanie tohto zákroku. Informuje agentúra AFP.

Kapitol USA 1140px (SITA/AP)
SITA/AP

Je však nepravdepodobné, že by návrhy zákonov prijaté zväčša demokratickou Snemovňou podporil aj Senát, v ktorom by za ne muselo hlasovať aj desať republikánov.

"Len pred tromi týždňami Najvyšší súd zničil základné práva tým, že zrušil prelomové rozhodnutie v prípade "Roeová verzus Wade," uviedla predsedníčka Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiová. Dodala, že demokratická väčšina "podnikne potrebné opatrenia na to, aby zaručila ženám reprodukčnú slobodu".

Prvý návrh zákona by zlegalizoval interrupcie na území celých Spojených štátov. Snemovňa podobný zákon schválila už vlani, no nezískal dostatočnú podporu v Senáte. Druhý návrh zákona by poskytoval právnu ochranu ženám, ktoré za účelom vykonania interrupcie vycestujú do iného štátu.

Viaceré štáty po rozhodnutí Najvyššieho súdu už interrupcie na svojom území zakázali. Očakáva sa, že v najbližších týždňoch by umelé prerušenie tehotenstva mohla zakázať alebo obmedziť až polovica z 50 amerických štátov.

Americký prezident Joe Biden na začiatku júla podpísal nariadenie na ochranu prístupu k umelému ukončeniu tehotenstva. Ide o súčasť reakcie jeho administratívy na rozhodnutie Najvyššieho súdu. 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok