ROZHOVOR: Chýba mi televízny adrenalín, hovorí Strižinec. Po boku Čaputovej je tri roky

TA3 Milan Špak
19.7.2022 09:00

Hoci v prieskumoch dôveryhodnosť prezidentky Zuzany Čaputovej klesá, pri osobných stretnutiach s ľuďmi to cítiť nie je, uviedol v rozhovore pre ta3 jej hovorca Martin Strižinec. Svet sociálnych sietí sa líši od toho skutočného a do očí podľa neho ľudia málokedy povedia niečo nepríjemné.

ROZHOVOR: Chýba mi televízny adrenalín, hovorí Strižinec. Po boku Čaputovej je tri roky
TASR - Jaroslav Novák

V rozhovore sa dozviete:

  • ako vyzerá pracovný deň prezidentky,
  • či si jej hovorca Martin Strižinec môže dovoliť odložiť telefón do kúta,
  • čo ho po nástupe do funkcie najviac prekvapilo,
  • či uvažuje o návrate do médií.

Existuje niečo ako typický pracovný deň prezidentky? Ako to od rána vyzerá?

Závisí to od toho, čo má prezidentka reálne v programe. Za klasický deň môžeme považovať taký, keď má iba porady alebo keď prijíma oficiálnu návštevu, či keď má na programe regionálny výjazd - to je mozaika typických dní. To, čo sa deje každé ráno, je, že prezidentka sa dopodrobna oboznámi s aktuálnou agendou. Môže sa stať aj to, že sa udejú na poslednú chvíľu zmeny. Na začiatku týždňa mávame zvyčajne buď niekoľkohodinovú poradu, alebo prezidentka prijíma návštevu, či niekam cestuje.

Po jej zvolení v roku 2019 bol o prezidentku eminentný záujem, poskytovala množstvo rozhovorov doma aj v zahraničí. Ako to vyzerá v súčasnosti? Pretrváva ten záujem?

O rozhovory s prezidentkou je obrovský záujem. Myslím, že mnohí kolegovia majú na mňa aj ťažké srdce. Majú pocit, že je nemožné sa k nej dostať. Zoznam žiadostí je veľmi dlhý. Snažíme sa vyhovieť všetkým, no to ani zďaleka nie je možné. Ak má niekto na mňa ťažké srdce, tak sa mu ospravedlňujem a budem robiť všetko pre to, aby to v budúcnosti vyšlo.

Ste po troch rokoch o niečo selektívnejší v tom, komu prezidentka poskytne svoj čas?

V zásade platí, že prezidentka by nemala až tak často všetko komentovať. Mala by vystupovať v správnom čase a s dôležitými posolstvami. Tomu je aj prispôsobený výber toho, kedy a kde sa ozve.

U nás sa od hlavy štátu očakáva, že by sa mala vedieť vyjadriť ku všetkému. Vy ste pred dvomi rokmi povedali, že tak robiť nemusí. Ako jej hovorca, aký máte podiel na tom, k čomu sa prezidentka vyjadrí a k čomu nie?

To, k čomu sa vyjadrí, je, samozrejme, vždy na nej. Ona prijíma to finálne rozhodnutie. Tento úrad so sebou nesie obrovskú zodpovednosť. Každé slovo, ktoré ona povie, má absolútne inú váhu, ako keby to povedala Zuzana Čaputová v roku 2018. No aj ja som nejakou súčasťou toho rozhodovacieho procesu, v tíme sa jej snažíme poradiť najlepšie, ako vieme. Je však na nej, ako sa vo finále rozhodne.

V prieskumoch verejnej mienky dôveryhodnosť a obľúbenosť prezidentky klesá. Vnímate to, keď s ňou chodíte medzi ľudí, ako napríklad na Pohode?

Prezidentka často hovorí, že svet na sociálnych sieťach je diametrálne odlišný od toho, čo žijeme v realite. Tie prijatia sú väčšinou srdečné, ľudia sa úprimne tešia, keď ju môžu osobne stretnúť, niečo jej povedať a odkázať. Pri osobnom stretnutí človek málokedy povie niečo škaredé.

Presuňme sa k vám. Život hovorcu prezidentky musí byť hektický. Máte nejaký pracovný čas? Zrejme vám nepadne o štvrtej popoludní.

Všetci sme stále online, vrátane hlavy štátu. Sú chvíle, kedy chcete, aby ten telefón už naozaj prestal zvoniť alebo blikať, ale nemôžete ho odložiť len tak niekam do kúta. Musíme byť stále k dispozícii, ten úrad si to vyžaduje. Môže byť všetko pripravené, program sa plánuje s niekoľkomesačným predstihom, no sú veci, ktoré sa stanú nečakane. Následne na nich treba buď reagovať, alebo si pripraviť nejakú pozíciu do budúcnosti.

Vy ste niekoľko rokov pôsobili ako novinár. Na ktorej strane barikády sa vám pôsobí lepšie?

Toto je úplne iná životná skúsenosť. Mnohé som si predstaviť vedel, ale je to veľmi špecifická robota, ktorá nemá obdobu. Je to niečo, čo človek zažije raz za život. Je to výnimočná práca s výnimočnými ľuďmi, dostane ma na výnimočné miesta. Nesie so sebou aj to, že si stále musím uvedomovať, akú inštitúciu reprezentujem. Že reprezentujem hlavu štátu, a to je obrovská dávka zodpovednosti.

Bolo niečo, čo vás po nástupe do funkcie zaskočilo? Niečo, pri čom ste si povedali: 'Toto som ozaj nečakal'?

Na začiatku ma prekvapovali niektoré veľmi banálne otázky, ktoré som dostával. Našťastie, tá éra otázok na to, aké má prezidentka šaty a či sa češe sama, už skončila. Som tomu naozaj veľmi rád. Je pre mňa záhadou, prečo sa nikdy neriešilo, čo mali na sebe oblečené prezidenti - muži. Aj keď to mali oveľa jednoduchšie, keďže ten oblek vyzerá z diaľky stále rovnako, nech je akýkoľvek. Osobne som sa musel vysporiadať s tým, koľko otázok sa ešte dá spýtať na to, čo bude mať prezidentka oblečené, a či sa teda naozaj obliekla sama.

Do širšieho povedomia verejnosti ste sa dostali ako moderátor politickej diskusnej relácie. Keď sledujete aktuálnu situáciu, ste rád, že už to nemusíte robiť?

Áno.

Prezidentka stále nepotvrdila, či sa o post hlavy štátu bude uchádzať aj vo voľbách v roku 2024. Ak by sa rozhodla nekandidovať, čo by to znamenalo pre vás? Uvidíme vás ešte niekedy v médiách?

Neviem, či jedno s druhým súvisí. Ale priznám sa, že mi chýba ten televízny alebo rozhlasový adrenalín, takže nikdy nehovor nikdy.

Martin Strižinec je hovorca prezidentky Zuzany Čaputovej. V minulosti pôsobil ako rozhlasový a televízny moderátor. Je absolventom Katedry žurnalistiky Filozofickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok