Zamestnávateľom sa nepáči, že Heger s Matovičom k rokovaniam o platoch neprizvali zdravotnícke organizácie

TA3 TASR
15.7.2022 17:02

Neprizvanie najväčších zdravotníckych organizácií, ktoré sú združené v Asociácii zamestnávateľských zväzov a združení SR, k rokovaniam o platoch zdravotníkov je nekorektné. Dotknuté organizácie to uviedli v spoločnom stanovisku. Premiérovi Eduardovi Hegerovi a ministrovi financií Igorovi Matovičovi zároveň adresovali, aby ich na ďalšie rokovanie prizvali.

Zamestnávateľom sa nepáči, že Heger s Matovičom k rokovaniam o platoch neprizvali zdravotnícke organizácie
TASR - Dano Veselský

"Len v dialógu všetkých kľúčových zástupcov je možné prísť k návrhu, ktorý bude skutočným riešením kritickej situácie v zdravotníctve a zlepší podmienky všetkých zdravotníckych pracovníkov," skonštatovali. Poukázali pritom na to, že účasť na rokovaniach im predseda vlády prisľúbil.

Organizácie podotkli, že dlhodobo upozorňujú na kritickú finančnú situáciu v zdravotníctve. "Rokovania o platoch nemajú dopad len na mzdy zdravotníkov, ale priamo vplývajú aj na celkové financovanie zdravotníctva a majú zásadný dopad na tohtoročný a aj budúci štátny rozpočet," dodali.

Do spoločného vyhlásenia sa pridali AZZZ SR, Asociácia nemocníc Slovenska, Asociácia súkromných lekárov, Asociácia polikliník a zdravotníckych zariadení, Zväz ambulantných poskytovateľov, Asociácia stredných zdravotných škôl a Asociácia dopravnej zdravotnej služby.

Rokovania o platoch zdravotníkov sa vo štvrtok konali na Úrade vlády SR, zúčastnili sa nich Lekárske odborové združenie a Odborové združenie sestier a pôrodných asistentiek. Na konkrétnom návrhu zvýšenia miezd sa nedohodli. Rokovania budú pokračovať 9. augusta.

Neprizvanie aj iných zdravotníckych organizácií kritizovali tiež Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek, Slovenská komora zdravotníckych záchranárov, odborových organizácií pri Záchrannej zdravotnej službe v Bratislave a ZZS Košice, Slovenskej komory medicínsko-technických pracovníkov a Slovenskej komory fyzioterapeutov.

Šéf LOZ Peter Visolajský reagoval, že rokovania o mzdách sú úlohou práce odborových organizácií, nie komôr. Ministerstvo zdravotníctva skonštatovalo, že sa s odborovými a stavovskými organizáciami v súvislosti s ich požiadavkami stretáva často. Podľa rezortu ich informuje aj o rokovaniach k zvýšeniu miezd zdravotníkov. Návrh zvýšenia platov sa mal pôvodne predstaviť koncom júna, avizovali to minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský a minister financií Matovič.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok