Jadrové palivo by Slovensku mohla dodávať firma z USA, nechce sa spoliehať len na Rusko

TA3 ČTK
15.7.2022 14:45

Americká spoločnosť Westinghouse by mohla byť v nasledujúcich rokoch pripravená na dodávky jadrového paliva pre reaktory typu VVER 440. Po schôdzke s kolegami z Českej republiky, Maďarska a Poľska to povedal štátny tajomník ministerstva hospodárstva Karol Galek. Prevádzkovatelia spomínaných reaktorov začali po ruskej invázii na Ukrajinu zvažovať, že palivo pre svoje jadrové elektrárne začnú odoberať nielen z Ruska.

Mochovce jadrová elektráreň (SITA)
SITA

Palivo pre reaktory VVER 440, ktoré sú v prevádzke okrem Slovenska aj v Česku, Maďarsku, Fínsku a na Ukrajine, v súčasnosti podľa Galeka dodáva iba Rusko. V minulosti ho Westinghouse ale dodal do Fínska.

"Westinghouse je práve tým, kto je ochotný obnoviť certifikáciu paliva. Ohlasuje, že v prípade urýchleného procesu by takéto palivo v prípade Českej republiky mohlo byť k dispozícii v roku 2023, v prípade našich reaktorov v roku 2025," povedal Galek na tlačovej konferencii. Dodal, že ak by proces schvaľovania jadrového paliva musel začať od začiatku, napríklad od iného dodávateľa, trvalo by to do roku 2030.

Česko prevádzkuje okrem reaktorov VVER 440 aj reaktory VVER 1000. Tajomník českého ministerstva priemyslu a obchodu Tomáš Ehler po schôdzke s kolegami z krajín V4 povedal, že elektrárenská spoločnosť ČEZ novo uzavrela kontrakt s Westinghousom a francúzskou firmou Framato pre jadrovú elektráreň Temelín, kde sú reaktory typu VVER 1000.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok