Putin vymenil šéfa Roskosmosu. Ruská vesmírna agentúra zároveň oznámila spoluprácu s NASA

TA3 ČTK
15.7.2022 14:32

Ruský prezident Vladimir Putin menoval doterajšieho podpredsedu vlády Jurija Borisova do funkcie šéfa vesmírnej agentúry Roskosmos, v ktorej nahradí Dmitrija Rogozina. Agentúra zároveň oznámila, že uzavrela s americkým úradom pre letectvo a vesmír NASA dohodu o letoch integrovaných posádok v amerických a ruských kozmických lodiach.

Na ISS prvýkrát odletela čisto súkromná posádka
TASR/AP

Putinovo nariadenie zverejnil Kremeľ na svojom webe. Či Rogozin získa nový post, zatiaľ nie je jasné. Podľa zdrojov portálu Meduza by sa ale mal doterajší šéf vesmírnej agentúry v najbližšom čase presunúť na pozíciu v prezidentovej administratíve.

Nový generálny riaditeľ Roskosmosu Borisov pôsobil ako vicepremiér od roku 2018, kedy v tejto funkcii nahradil Rogozina, ktorý zamieril na čelo vesmírnej agentúry. Už ako podpredseda vlády sa Borisov venoval otázkam vesmíru a vojensko-priemyselných komplexov. Predtým zastával funkciu námestníka ministra obrany. Dolná komora ruského parlamentu v piatok zároveň na mimoriadnom zasadnutí súhlasila, aby funkciu vicepremiéra prevzal minister priemyslu a obchodu Denis Manturov. Jeho vymenovanie neskôr schválil Putin, informovala agentúra TASS.

Crew Dragon aj s ruskou členkou posádky

Kozmonautka Anna Kikinová sa vďaka dohode stane prvou ruskou členkou posádky americkej vesmírnej lode Crew Dragon, ktorá má do vesmíru opäť zamieriť tento rok na jeseň. Roskosmos vo vyhlásení podľa TASS uviedol, že dohoda je v súlade s ruskými a americkými záujmami a pomôže rozvoju spolupráce na Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS), rovnako ako aj efektivite projektov zameraných na skúmanie vesmíru na mierové účely.

"Cieľom dohody je, aby v prípade mimoriadnej situácie súvisiacej so zrušením alebo významným odložením štartu ruskej alebo americkej vesmírnej lode bola na Medzinárodnej vesmírnej stanici zaistená prítomnosť aspoň jedného kozmonauta Roskosmosu a jedného astronauta NASA," upresnil Roskosmos.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok