Budova zasiahnutá raketou v meste Vinnycia bola vojenským cieľom, tvrdí Rusko

TA3 TASR
15.7.2022 13:24

Ruské ministerstvo obrany v piatok uviedlo, že štvrtkový raketový útok na ukrajinské mesto Vinnycia bol zameraný na budovu, kde mali stretnutie vrcholní predstavitelia ukrajinských ozbrojených síl so zahraničnými dodávateľmi zbraní. Ukrajina toto tvrdenie odmietla.

Budova zasiahnutá raketou v meste Vinnycia bola vojenským cieľom, tvrdí Rusko
TASR/AP

Ukrajina poprela, že bol zasiahnutý vojenský cieľ, a dodala, že útok si vyžiadal najmenej 23 mŕtvych a zasiahol kultúrne centrum využívané vojenskými veteránmi vo výslužbe. "Strely (s plochou dráhou letu) Kalibr boli 14. júla vypálené na Dom dôstojníkov vo Vinnycii," uviedlo ruské ministerstvo obrany vo svojej dennej aktuálnej správe.

"V zariadení sa konala konferencia velenia ukrajinských ozbrojených síl so zástupcami zahraničných dodávateľov zbraní... Útok viedol k likvidácii účastníkov," dodalo ruské ministerstvo. Ukrajinskí predstavitelia oznámili, že medzi obeťami útoku boli tri deti, najmladšie malo iba štyri roky.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj označil ruský útok vo Vinnycii za "neskrývaný teroristický čin". Zabitým štvorročným dieťaťom bola Liza Dmytrijevová a na sociálnych sieťach sa objavili príspevky zachytávajúce jej život. Zverejnené bolo aj video, ako leží mŕtva Liza vo svojom prevrátenom športovom kočíku. "Dnes je medzi mŕtvymi vo Vinnycii dievča, malo štyri roky, volalo sa Liza. Dieťa malo štyri roky!" uviedol vo štvrtok Zelenskyj a dodal: "Jeho matka je v kritickom stave."

Rusko opakovane poprelo, že útočí na civilné ciele, napriek pribúdajúcim dôkazom, že jeho rakety už zasiahli obytné oblasti po celej Ukrajine. Organizácia Spojených národov (OSN) uvádza, že od začiatku invázie Ruska na Ukrajine 24. februára zahynuli tisíce civilistov.

Stredoukrajinské mesto Vinnycia sa snaží spamätať zo štvrtkového ruského raketového útoku, pri ktorom boli uprostred dňa zasiahnuté okrem kultúrneho centra aj ďalšie civilné budovy, píše portál britského denníka The Guardian. Zabitých bolo najmenej 23 ľudí, pričom ďalšie desiatky utrpeli zranenia, zrejme vyše 70 osôb.

Mesto ďaleko od frontových línií má 370-tisíc obyvateľov, mnohí sem utiekli pred ťažkými bojmi z východnej Ukrajiny. Záchranné tímy v piatok pokračovali v prehľadávaní trosiek budov, pričom je stále nezvestných 18 ľudí. Jedenásť tiel, vrátane dvoch detí, je ešte neidentifikovaných.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok