Prieskum ukázal ochotu Nemcov pomáhať Ukrajine, neznechutili ich ani drahšie energie

ta3 TASR
15.7.2022 12:32

Výrazná väčšina Nemcov si želá, aby pokračovala podpora Ukrajiny v jej boji proti Rusku, hoci to znamená, že občania Nemecka budú viac platiť za energie. Ukázal to v piatok zverejnený prieskum, ktorého výsledky priniesla aj tlačová agentúra Reuters.

Berlínsky múr ilu 1140 px (SITA/AP)
SITA/AP

Približne 70 percent opýtaných je za to, aby Nemecko pomáhalo Ukrajine, hoci počet ľudí, ktorí si želajú silnejšiu vojenskú pomoc, klesol zo 44 percent zo začiatku júla na 35 percent. Vyplýva to z prieskumu pre stanicu ZDF, uskutočneného 12.–14. júla. Dvadsaťdva percent opýtaných odpovedalo, že nechce, aby Nemecko podporovalo Ukrajinu, a to preto, aby sa dosiahol návrat k nižším cenám energií, ukázal prieskum.

Zmierňujúce opatrenia zamerané na pomoc Nemcom, ktorí musia z dôvodu vojny na Ukrajine znášať vyššie náklady – napríklad zníženie cien cestovných lístkov na verejnú dopravu a lacnejší benzín – nie sú dostatočné, uviedli viac než dve tretiny opýtaných. Iba 20 percent respondentov pokladá tieto zmierňujúce opatrenia za uspokojivé. Prieskum sa uskutočnil telefonicky medzi 1167 náhodne vybranými voličmi.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok