Záborská zahanbuje ochranu slobody vierovyznania, tvrdia mimovládky. Spustili petíciu za jej odstúpenie

TA3 IĽP Ethos
15.7.2022 10:43

Neziskové mimovládne organizácie Ethos a Inštitút ľudských práv spustili petíciu za odstúpenie Anny Záborskej z postu splnomocnenkyne Vlády SR pre ochranu slobody vierovyznania. Organizácie o tom informovali prostredníctvom sociálnych sietí. Verejnú výzvu už podpísalo 1720 ľudí.

Záborská
TASR/Jaroslav Novák

Podľa neziskových organizácií Záborská "svojou činnosťou prispieva k poškodzovaniu ľudsko-právnych princípov, na ktorých sú tieto slobody založené".

"Poslankyňa Záborská sa počas vo svojej dlhej politickej kariéry netajila vyhranenými a prísne konfesionálnymi postojmi, ktorých presadzovania sa žiaľ nevzdala ani pri pôsobení vo funkcii, v ktorej by na základe štatútu mala zastupovať všetkých občanov a občianky, nie príslušníkov konkrétnej cirkvi. Vo svojom doterajšom pôsobení sa nijako neangažovala v pomoci predstaviteľom iných vierovyznaní alebo presvedčení. Toto sa týka najmä menšinových vierovyznaní, ktoré nie sú na Slovensku vzhľadom na problematickú legislatívu oficiálne registrované ako cirkvi, pričom práve tieto komunity potrebujú najväčšiu ochranu a podporu zo strany takéhoto úradu," píše Inštitút ľudských práv - Human Rights Institute na Facebooku. 

Organizácia Ethos uviedla, že Anna Záborská "zahanbuje koncept ochrany slobody vierovyznania"

"Odstúpiť mala už dávno, a to zďaleka nielen kvôli jej chybnému stanovisku k aktuálnej kauze. Záborská pre tých, ktorí sú na Slovensku skutočne diskriminovaní – neveriaci a náboženské menšiny – zatiaľ neurobila nič, namiesto toho dlhodobo chráni výlučne len nadpráva katolíckej cirkvi," napísala vo výzve na odstúpenie.

Post vznikol na základe programového vyhlásenia vlády, v ktorom sa píše, že "vláda SR si uvedomuje rastúcu závažnosť problému porušovania slobody myslenia, svedomia a náboženstva vo svete. Preto aktívne podporí participáciu na aktivitách medzinárodného spoločenstva prostredníctvom Medzinárodnej aliancie na podporu náboženskej slobody". Záborská funkciu vykonáva od septembra 2021. 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok