Spojené štáty čakajú na dohodu o rozpočte

TA3, TASR
30.12.2012 21:41

Prezident Barack Obama vyzval republikánov, aby rokovania nebrzdili a konečne zobrali ohľad na bežných Američanov. Ak sa konsenzus nezrodí, krajine hrozí "pád z fiškálneho útesu", ktorý by poškodil aj svetovú ekonomiku.

Obama s koncom roku zvyšuje tlak na Republikánov

Americký prezident Barack Obama zvýšil tlak na republikánov, aby pristúpili na dohodu a pomohli odvrátiť hroziaci pád USA z takzvaného fiškálneho útesu. Informovali o tom agentúra Reuters a server BBC.
V programe Meet the Press televízie NBC Obama obvinil republikánov zo súčasnej situácie a dodal, že "ich hlavným cieľom" je ochrana daňových úľav pre bohatých. Ako povedal, jeho ponuky republikáni vždy odmietli, pričom "boli také výhodné, že viacerých demokratov vyslovene naštval".

Kongres sa musí na rozpočte dohodnúť do konca tohto roka, inak nadobudne automaticky platnosť rozsiahle znižovanie výdavkov štátu a zvyšovanie daní. Práve zvyšovanie daní, ktoré nastane v dôsledku toho, že vyprší platnosť súčasných daňových úľav zavedených ešte za éry Georgea W. Busha, bude predstavovať hlavnú časť celkového reštrikčného balíka približne za 600 miliárd USD (455,13 miliardy eur). To podľa ekonómov povedie k obmedzeniu výdavkov spotrebiteľov a stiahnutiu ekonomiky USA späť do recesie s dôsledkami na celú svetovú ekonomiku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok