Počet ukrajinských obetí je tajomstvom. Kyjev zverejní oficiálne čísla až po skončení vojny

TA3 TASR
15.7.2022 09:35

Ukrajina nezverejní oficiálny počet vojenských obetí, kým sa neskončí vojna, aby neposkytla Rusku strategickú výhodu. Oznámila to vo štvrtok námestníčka ukrajinského ministra obrany Hanna Maľarová v príspevku zverejnenom na sociálnej sieti Facebook.

ONLINE: Počet obetí útoku v meste Časiv Jar stúpol, Ukrajinci hlásia oslobodenie obce na juhu krajiny
TASR/AP

Oficiálny počet vojenských obetí Ukrajina podľa Maľarovej doposiaľ nezverejnila, pretože tieto informácie by mohli využiť vojenskí experti nepriateľa, "ktorí z nich môžu vyvodiť mnoho záverov a použiť ich na analýzu a plánovanie".

"Do ukončenia stanného práva je táto informácia tajná a nepodlieha zverejneniu," uviedla Maľarová. Bez ohľadu na túto skutočnosť však Ukrajina úctivo spomína na každého zabitého obrancu a obrankyňu, zdôraznila Maľarová. "Sú to naši hrdinovia, o ktorých hovoríme, píšeme a natáčame videá a za každého a každou z nich trúchlime," píše Maľarová.

Predstaviteľka ukrajinského rezortu obrany sa zároveň obrátila aj na verejná iniciatívy, ktoré tieto informácie zbierajú a následne zverejňujú, aby svoje konanie zvážili, pretože zverejňovanie takýchto informácii v čase stanného práva škodí ukrajinskej obrane.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok