Jej pôrod bol traumou, pri cisárskom reze jej zviazali ruky. Ženu musia teraz odškodniť

TA3 TASR
15.7.2022 08:50

Španielsko musí odškodniť ženu, ktorá bola nútená počas pôrodu podstúpiť cisársky rez so zviazanými rukami, a to bez svojho súhlasu a bez prítomnosti svojho manžela. Rozhodol o tom vo štvrtok Výbor OSN pre odstránenie všetkých foriem diskriminácie žien.

 Nemocnica operácia pôrod 1140px (SITA/AP)
SITA/AP

Táto žena sa podľa výboru OSN stala obeťou "násilia pri pôrode, špecifického druhu násilia páchaného na ženách, ktoré je v zdravotníckych systémoch široko rozšírené, vo svojej podstate systematické a hlboko zakorenené". Utrpenie tejto ženy sa začalo, keď prišla v 38. týždni tehotenstva do nemocnice v severnom Španielsku po tom, ako je praskla plodová voda.

"Následne musela bez akéhokoľvek lekárskeho odôvodnenia podstúpiť cisársky rez bez prítomnosti svojho manžela, pričom mala zviazané ruky," uvádza CEDAW vo vyhlásení.

V dôsledku tejto udalosti trpí táto žena podľa výboru OSN "trvalou fyzickou a mentálnou traumou" a Španielsko jej musí poskytnúť "primeranú náhradu za spôsobené škody". CEDAW v správe ženino meno neuviedol.

Výbor zároveň od Španielska požaduje, aby boli každej žene vo všetkých štádiách tehotenstva vždy poskytnuté všetky potrebné informácie, aby sa každá z nich mohla informovane rozhodnúť a poskytnúť súhlas k navrhovanému spôsobu liečby.

CEDAW okrem toho prišiel k záveru, že žena, ktorá sama podala prípad na španielsky súd, bola počas súdneho procesu "vystavená rodovým stereotypom a diskriminácii". Počas jej snahy o nastolenie spravodlivosti v Španielsku jej bolo totiž povedané, že rozhodnutie o vykonaní cisárskeho rezu je na lekárovi a "psychická trauma, ktorú utrpela, sa odvíja od toho, ako je daná udalosť vnímaná".

"Ak by boli lekári i sestry dodržiavali všetky platné štandardy a protokoly, je možné, že by táto obeť bola porodila prirodzene a nebola by musela absolvovať zákrok, ktorý jej spôsobil fyzickú a mentálnu traumu", uviedla členka výboru OSN Hiroko Akizukiová.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok