Nie horúčka ani strata čuchu. Najčastejšie príznaky covidu sú v súčasnosti iné, uvádzajú vedci

TA3 ČTK
14.7.2022 20:49

Hlavným príznakom ochorenia Covid-19 je v súčasnej dobe bolesť v krku. Vyplýva to zo zdravotných údajov 17 500 ľudí, ktorí minulý týždeň v štúdii britských vedcov uviedli, že im vyšiel pozitívny test na koronavírus. Ďalšími najčastejšie spomínanými príznakmi boli bolesť hlavy, upchatý nos a kašeľ, napísal server BBC News.

Namiesto siedmich dní už len päť. Anglicko rozhodlo o skrátení karantény
TASR/AP

Vysoká teplota, horúčka a strata čuchu alebo chuti, ktoré anglická zdravotná služba NHS uvádza ako najviac pravdepodobné príznaky Covidu-19, boli u skúmaných pacientov oveľa menej časté. Ľudia viac hlásili chrapľavý hlas, kýchanie, únavu, bolesti svalov či závraty. Zodpovedá to poznatkom iných výskumníkov.

Štúdia s názvom React-1, v ktorej odborníci z londýnskej univerzity Imperial College pravidelne vyhodnocujú PCR testy na vzorke 150-tisíc náhodne vybraných obyvateľov z celého Anglicka, ukazuje, že príznaky sa postupne menili. Vedci sa domnievajú, že by to mohlo byť spôsobené tým, ako vírus v priebehu času mutuje.

Od čias, kedy v populácii koloval pôvodný kmeň koronavírusu SARS-CoV-2, ktorý sa prvýkrát potvrdil v čínskom Wu-chane, sa objavilo niekoľko variantov, z ktorých najnovší je omikron a jeho subvarianty.

Podľa autorov štúdie React-1 sa u tohto variantu menej často vyskytuje strata čuchu a chuti. Namiesto toho ľudia hlásia viac príznakov podobných prechladnutiu a chrípke.

Vedci sa v poslednej fáze výskumu zamerali na pôvodný variant omikron, ktorý sa v Anglicku šíril v marci. Odvtedy prevládli dve rýchlo sa šíriace subvarianty omikronu zvané BA.4 a BA.5, ktoré spôsobujú ďalšie nové infekcie.

Odborníci odhadujú, že v Spojenom kráľovstve sa koronavírusom nakazilo 2,7 milióna ľudí, teda každý dvadsiaty piaty človek.

"Covid je v populácii stále rozšírený. Aj keď ľudia v minulosti infekciu prekonali a sú očkovaní, stále sa nakazia," povedal Tim Spector, ktorý vedie štúdiu nazvanú Zoe, v rámci ktorej ľudia zaznamenávajú svoje príznaky do mobilnej aplikácie. "Aj keď si všetci chceme čo najlepšie užiť pekné počasie, ľudia sa budú musieť sami rozhodnúť, či im chodenie na veľké akcie, práca z kancelárie alebo používanie frekventovanej verejnej dopravy stojí za riziko," dodal.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok