Prezident Srí Lanky utiekol do Singapuru. Premiérovi poslal e-mailom rezignáciu

TA3 ČTK
14.7.2022 17:30

Prezident Srí Lanky Gotabaja Radžapaksa poslal predsedovi parlamentu svoj rezignačný list. Informovala o tom vo štvrtok s odkazom na svoje zdroje agentúra Reuters. Zároveň ale upozornila, že nie je jasné, či rezignácia bude formálne prijateľná, pretože dorazila len prostredníctvom elektronickej pošty.

Prezident kvôli rozsiahlym protestom proti jeho vláde utiekol v stredu z krajiny, po zastávke na Maledivách dnes pristál v Singapure okolo 19:20 miestneho času (13:20 SELČ) letom saudskoarabskej leteckej spoločnosti. Podľa vyhlásenia singapurskej vlády je Radžapaksa v mestskom štáte v juhovýchodnej Ázii ako súkromná osoba a nepožiadal o azyl. Singapur všeobecne žiadostiam o azyl nevyhovuje, dodalo miestne ministerstvo zahraničných vecí.

Zatiaľ nie je jasné, či Radžapaksa zostane v Singapure alebo bude pokračovať do inej krajiny. Podľa komentátorov mal prezident v úmysle odcestovať zo Srí Lanky ešte vo chvíli, keď ho v najvyššej ústavnej funkcii chráni imunita pred prípadným stíhaním. To mu hrozí v prípade, že moc v krajine prevezme nová vláda.


Situácia v srílanskom Kolombe je dnes podľa agentúry Reuters pokojná. Vodcovia protestov ohlásili, že ďalšie útoky proti vládnym budovám zatiaľ nechystajú, čo by malo dať zákonodarcom priestor na nájdenie východiska z politického chaosu.

Demonštrácie na Srí Lanke začali v apríli, situácia sa vyostrila v poslednom týždni. Ostrovné krajiny, kde žije 22 miliónov obyvateľov, zápasí s nedostatkom devíz, kvôli ktorému má problém zaplatiť dovoz palív, potravín a liekov. Ľudia mesiace čelia rastúcej inflácii a výpadkom v dodávkach energie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok