Moskovské rokovania o Sýrii nepriniesli žiaden výsledok

TA3, SITA
30.12.2012 16:34

Metropola privítala vysokých predstaviteľov OSN aj sýrskeho vyjednávača. Rusko opäť apeluje na opozíciu, aby zložila zbrane a začala rokovať.

Brahímí má plán pre mier v Sýrii

Medzinárodný mierový vyslanec Lachdar Brahímí v nedeľu povedal, že má návrh na ukončenie 21-mesačného konfliktu v Sýrii, "ktorý by mohlo medzinárodné spoločenstvo prijať". Vyjadril sa tak po rokovaní so šéfom Ligy arabských štátov Nábilom al-Arabím v Egypte. Podľa vlastných slov plán už prediskutoval s Ruskom i Sýriou.

Brahímí o situácii v Sýrii povedal, že je "veľmi zlá a každým dňom sa zhoršuje". Stalo sa tak deň po tom, čo v Moskve varoval, že Damask si musí vybrať medzi "peklom alebo politickým procesom". "Je tu návrh politického riešenia založeného na ženevskej deklarácii, ktorý zahŕňa prímerie, sformovanie vlády s plnými právomocami a plán pre parlamentné a prezidentské voľby," povedal s odvolaním sa na neúspešnú mierovú iniciatívu, na ktorej sa svetové mocnosti dohodli v júni v Ženeve. Buď dôjde v Sýrii k politickému riešeniu, alebo bude krajina riskovať úpadok do situácie podobnej tej v Somálsku, povedal vyslanec novinárom. Somálsko nemú funkčnú vládu už viac než dve desaťročia, odkedy tam v roku 1991 vypukla občianska vojna.

Rusko v sobotu oznámilo, že sýrsky prezident Baššár al-Asad odmieta odísť zo svojej funkcie, napriek tomu však vyslovilo presvedčenie, že stále existuje možnosť nájsť politické riešenie. "Konfrontácia eskaluje. Zhodli sme sa však, že šanca na politické riešenie pretrváva," povedal ruský minister zahraničia Sergej Lavrov po rokovaní s Brahímím. Ten chce konsenzus dosiahnuť v nadchádzajúcom roku. "Riešenie musí prísť v roku 2013 a - ak Boh dá - pred druhým výročím krízy", ktoré bude v marci, povedal Brahímí.


Sobota bola jedným z najkrvavejších dní sýrskej občianskej vojny

V rámci občianskej vojny v Sýrii zomrelo v sobotu naprieč krajinou najmenej 397 ľudí. Informovali o tom v nedeľu Miestne koordinačné výbory (LCC). Išlo tak o jeden z najkrvavejších dní celého 21-mesačného povstania. "Do konca soboty sme zdokumentovali 397 obetí (vrátane viac než 20 detí a 20 žien)," uviedla na svojej webovej stránke skupina aktivistov, ktorá každodenne monitoruje situáciu v krajine.

Štatistika zahŕňa aj 220 osôb, ktoré popravili v štvrti Dajr Balbáh v meste Homs po tom, čo sýrske vládne sily po dňoch bojov opätovne dostali oblasť do svojich rúk. Aktivisti sa o masakre podľa CNN dozvedeli od zajatých vojakov. Sýrska vláda sa k údajnej masovej poprave nevyjadrila. Štátna televízia odvysielala zábery mŕtvych tiel a zhabaných zbraní v tuneloch mesta, ktoré podľa jej údajov využívali "teroristi". V Homse sa odohrali jedny z najkrvavejších bojov občianskej vojny, ktorá si v Sýrii od marca 2011 vyžiadala už vyše 44 000 obetí.


zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok