Galéria v Škótsku sa pýši nečakaným nálezom. Objavili nový portrét Vincenta van Gogha

TA3 TASR ČTK
17.7.2022 06:00

Galéria v Škótsku vo štvrtok oznámila nález neznámeho autoportrétu Vincenta van Gogha. Holandský postimpresionista ho namaľoval na zadnú stranu svojho obrazu z roku 1885, Hlava sedliačky, a prekrývali ho vrstvy lepidla a lepenky. Vedúca konzervátorka obrazov v Škótskych národných galériách Lesley Stevensonová povedala, že boli z tohto nálezu "nadšení".

Galéria v Škótsku sa pýši nečakaným nálezom. Objavili nový portrét Vincenta van Gogha
Twitter/Van Gogh Museum

Van Gogh svoj dosiaľ neznámy autoportrét namaľoval ešte predtým, než si v roku 1888 odrezal ľavé ucho. Je na ňom bradatý, ako sedí v klobúku a so šatkou voľne uviazanou okolo krku. Návštevníci v Edinburghu budú môcť autoportrét vidieť na pripravovanej výstave "Chuť impresionizmu" cez špeciálne navrhnuté zariadenie. Výstava potrvá od 30. júla do 13. novembra. Kurátori potom pripravujú bezpečné vybratie autoportrétu bez poškodenia ani jedného z obrazov.

"Je to významný objav, pretože dopĺňa to, čo už vieme o van Goghovom živote." povedala Lesley Stevensonová. "Je toho veľa, o čom treba premýšľať, ale pre nás je to ďalší malý krok, ako sa dostať o kúsok bližšie k tomu neuveriteľnému umelcovi."

Kurátori predpokladajú, že obraz je jedným zo série experimentálnych autoportrétov. Päť podobných vystavuje Van Goghovo múzeum v Amsterdame. Umelec bol známy veľkým počtom autoportrétov, z ktorých v rôznych obdobiach života namaľoval 34 obrazov a 4 kresby.

Holandskí majstri často používali plátna opakovane, aby ušetrili peniaze. Dielo otočili a pracovali na druhej strane. Lepidlom a kartónom bol maliarov autoportrét zakrytý pravdepodobne pred výstavou začiatkom 20. storočia, už po van Goghovej smrti. Kurátori vtedy pravdepodobne považovali obraz roľníckej ženy za viac "dokončený" ako autoportrét na druhej strane, napísala stanica BBC.

Obraz v histórii niekoľkokrát vystriedal majiteľa. V roku 1923 ho dostala Evelyn St. Croix Flemingová, ktorej syn Ian bol autorom románov o fiktívnom britskom agentovi Jamesovi Bondovi. Do Škótska sa dielo dostalo v roku 1951. Podľa odborníkov by mohlo byť možné van Goghov autoportrét odkryť odstránením lepidla a kartónu, vyžadovalo by si to však precízne úsilie reštaurátorov.

Prvý maľovaný film v histórii

Za zmienku určite stojí sureálny film o živote Van Gogha z roku 2017, na ktorom pracovala viac ako stovka umelcov z celého sveta. Film hneď zaujme svojou silnou vizuálnou stránkou, zostavaný je z pohybujúcich sa obrazov v postimpresionistickom štýle.

Film získal cenu za najlepší animovaný celovečerný film na 30. udeľovaní európskych filmových cien v Berlíne a bol nominovaný za najlepší animovaný film na 90. udeľovaní cien Akadémie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok