Biden chce začleniť Izrael do regiónu. Zaistíme vašu bezpečnosť bez žiadnych ale, odkázal

TA3 ČTK
14.7.2022 12:15

Americký prezident Joe Biden považuje za veľmi dôležité, aby bol Izrael plne začlenený do svojho regiónu. Biden to podľa tlačových agentúr povedal po dnešnom rokovaní s izraelským premiérom Jairom Lapidom. Neskôr by sa mali obaja vyjadriť na tlačovej konferencii.

Biden chce opäť zakázať predaj pušiek, podľa jeho slov nemajú mimo bojových zón opodstatnenie
TASR/AP

"Hovoril som o tom, aké významné je z môjho pohľadu, aby bol Izrael plne začlenený do regiónu a aby túto integráciu dokončil. Moja administratíva a myslím, že väčšina Američanov, nielen vláda, je plne oddaná zaisteniu vašej bezpečnosť bez žiadnych 'ale'," povedal Biden.

Lapid krátko spomenul, že sa hovorilo o hrozbách, ktoré predstavuje Irán. "Tiež sme hovorili o snahe vytvoriť dlho potrebnú (obrannú) koalíciu tu na Blízkom východe. Hovorili sme o iránskych hrozbách ao tom, že nám spoločne ide o to, aby sa Irán nevyzbrojil jadrovými zbraňami. To je hrozba nielen pre Izrael, ale celý svet ," povedal Lapid.

Ani jeden z politikov neprijal otázky novinárov a Lapid so smiechom povedal, že politici rokovali "o iných veciach, ktoré nebudú zverejnené". Biden do Izraela pricestoval v stredu na 48-hodinovú návštevu. V piatok bude konať v palestínskom Betleheme a presunie sa do Saudskej Arábie.

Schôdzka s Lapidom sa označuje za hlavný bod návštevy. Očakáva sa, že politici podpíšu spoločné vyhlásenie, ktoré zahrnie rozšírenie americkej vojenskej pomoci Izraelu. Dokument s názvom Jeruzalemská deklarácia má podporiť izraelskú bezpečnosť a obsahovať záväzok, že USA ani Izrael nedopustia, aby mal Irán jadrovú zbraň.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok