Francúzska navrhovaná daň pre bohatých je protiústavná

SITA
30.12.2012 15:27

Vláda očakávala, že táto daň prinesie do rozpočtu 300 mil. eur ročne a pomôže jej znížiť v budúcom roku deficit verejných financií pod úroveň 3 % hrubého domáceho produktu.

Francúzska navrhovaná daň pre bohatých je protiústavná
SITA

Francúzska Ústavná rada v sobotu rozhodla, že zavedenie 75-percentnej dane pre obyvateľov s príjmom na 1 mil. eur, ktorá mala vstúpiť do platnosti od roku 2013, je protiústavné. Vláda očakávala, že táto daň prinesie do rozpočtu 300 mil. eur ročne a pomôže jej znížiť v budúcom roku deficit verejných financií pod úroveň 3 % hrubého domáceho produktu (HDP).

Ústavná rada, ktorá rozhoduje, či sú zákony v súlade s ústavou, vo svojom stanovisku uviedla, že spôsob, akým táto daň mala byť zavedená, je neférová. Nemala by totiž rovnaké dopady na všetky domácnosti. Podľa Ústavnej rady by daň zasiahla rodiny, kde jeden z partnerov zarobí ročne viac ako 1 mil. eur, ale neovplyvnila by rodiny, v ktorých príjem každého z partnerov je tesne pod touto úrovňou.

Francúzsky premiér Jean-Marc Ayrault povedal, že vláda pozmení tento návrh zákona, aby zodpovedal výhradám Ústavnej rady a opäť ho predloží na schválenie. "Odmietnutie opatrení predstavuje výpadky na daniach v sume 300 až 500 mil. eur. Naša snahy znížiť deficit to však neovplyvní,“ povedal tamojší minister financií Pierre Moscovici.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok