VIDEO: V Chorvátsku vypukol veľký požiar. Naši čitatelia ho zachytili na kameru

TA3 TASR ČTK
13.7.2022 18:02

V chorvátskej Dalmácii v stredu vypukli tri veľké požiare – dva v oblasti Šibenika a jeden v oblasti Zadaru. V Zatone a Rasline pri Šibeniku požiar zasiahol aj obydlia, zhorelo desať až dvadsať domov. Situáciu komplikuje silný vietor, hasičom pomáhajú aj vojaci a celkovo štyri hasičské lietadlá.

Náš čitateľ Dominik zo Zvolena sa nachádza priamo v chorvátskej obci Vodice - Srima v Šibenicko-kninskej župe. Do redakcie nám poslal videá a fotografie priamo z miesta požiarov. Informoval, že požiar sa rozširuje a smeruje na mesto Šibenik. 

Po zverejnení článku nám do redakcie poslal fotografie aj náš čitateľ Filip, ktorý sa taktiež neďaleko mesta Vodice. "Hasia to už od rána. Uhasené časti znova začali horieť, hasenie sťažuje silný vietor, ktorý je celý deň," informoval prostredníctvom mailu. 

Zatiaľ neboli hlásení žiadni zranení, informujú Chorvátska rádiotelevízia (HRT) a web novín Dnevnik. Meteorológ Izidor Pelajić na Twitteri zverejnil satelitnú snímku z družice Eumetsat ukazujúcu, že požiare v Dalmácii vidno aj z vesmíru.

Do Šibenika v stredu večer pricestoval aj premiér Andrej Plenković. Médiám neskôr povedal, že najhoršia situácia je v Rasline a Zatone. Ide podľa neho o najväčšie požiare tohto leta v Chorvátsku, vláda však zatiaľ neplánuje požiadať o pomoc iné krajiny.

Ako uviedol vedúci odboru civilnej ochrany v Šibeniku Danijel Mileta, oblasť zasiahol najhorší požiar za najmenej desať rokov. Mnoho ľudí opustilo svoje domovy.

Reportérka Dnevnika podvečer informovala o prebiehajúcej evakuácii obyvateľov obcí Raslina a Zaton na člnoch cez morskú zátoku smerom na obec Bilice. Ľudí tam ubytovali v domove dôchodcov a študentskom internáte.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok