Smrť novorodenca docielila zmenu zákona pre hniezda záchrany. Zatiaľ však nikoho neobvinili

TA3 TASR
13.7.2022 15:45

Polícia doposiaľ neobvinila žiadnu osobu v súvislosti s mŕtvym novorodencom, ktorého našli v apríli v hniezde záchrany bratislavského Národného ústavu detských chorôb. Potvrdila to bratislavská krajská policajná hovorkyňa Silvia Šimková.

dieťa bábätko novorodenec pôrodnica 1140px (SITA/AP)
SITA/AP

"Trestné stíhanie bolo začaté vo veci usmrtenia a právna kvalifikácia skutku nebola zmenená. Doposiaľ nebolo vznesené obvinenie žiadnej osobe," uviedla Šimková. Naďalej podľa nej prebieha rozsiahle a podrobné vyšetrovanie, v rámci ktorého bratislavská polícia vykonáva procesné úkony a znalecké dokazovanie. "Vzhľadom na citlivosť prípadu procesné úkony nebudú bližšie konkretizované," doplnila hovorkyňa s tým, že bližšie informácie polícia poskytne, keď to procesná situácia dovolí.

K hniezdam záchrany už vznikla nová legislatíva, ktorá vojde do platnosti zverejnením v najbližšom vestníku Ministerstva zdravotníctva SR. Rezort ju vypracoval v spolupráci s občianskym združením Šanca pre nechcených a zdravotníckymi zariadeniami.

Nové pravidlá okrem iného prinesú určenie zodpovednosti, ktoré majú mať po novom primár, vedúca sestra i vedúci zamestnanec technického úseku. Prijatie nových opatrení avizoval minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský už v apríli po tom, ako sa incident odohral.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok