Prezident Srí Lanky v stredu rezignuje, protestujúci obsadili sídlo premiéra

TA3 ČTK
13.7.2022 13:37

Prezident Srí Lanky Gotabaja Radžapaksa ešte v stredu rezignuje. Podľa agentúry AFP to uviedol predseda parlamentu Mahinda Japa Abejvardena, ktorý s prezidentom telefonicky hovoril. Prezident ho uistil, že mu ešte v stredu odošle rezignačný list. V Kolombe sa medzitým protestujúcim podarilo prelomiť policajný kordón a obsadiť sídlo premiéra.

Prezident Srí Lanky v stredu rezignuje, protestujúci obsadili sídlo premiéra
AP Photo/ Photo/Rafiq Maqbool

Srí Lanka, ktorú už niekoľko dní otriasajú búrlivé protivládne protesty, dnes vyhlásila výnimočný stav. Prezident Radžapaksa skoro ráno miestneho času krajinu opustil vo vojenskom lietadle v sprievode manželky a ochranky. Podľa agentúry AFP sa nachádza na Maledivách, odkiaľ dnes podľa šéfa parlamentu previedol svoje právomoci do rúk premiéra Ranila Vikremesinghu.

Všetky prezidentské oznámenia v posledných dňoch pochádzajú buď z kancelárie premiéra, alebo z úst predsedu parlamentu. Sám Radžapaksa sa k najnovším udalostiam priamo nevyjadril, upozorňuje stanica BBC. Ak v stredu Radžapaksa skutočne rezignuje, budú mať poslanci 30 dní na zvolenie nového prezidenta. Dovtedy bude na čele krajiny stáť premiér ako dočasný prezident.

Demonštrantom, ktorí v tisíckach okupovali priestor pred sídlom premiéra Vikremesinghu a požadovali jeho rezignáciu, sa podarilo za zvuku bubnov a hlasného spevu preniknúť do budovy po tom, čo hodiny odolávali slznému plnu. Na sociálnych sieťach ľudia publikujú video z prvých momentov po prelomení policajných kordónov. O niekoľko minút neskôr už demonštranti s vlajkami oslavujú svoj úspech na balkóne premiérskeho sídla. Sám premiér sa tam nenachádza a podľa stanice BBC nie je v bezprostrednom ohrození.

"Premiér ako dočasný prezident vyhlásil výnimočný stav (v celej krajine) a zaviedol zákaz vychádzania v západnej provincii," oznámil podľa agentúry Reuters Vikremesingheho hovorca.

Zákaz vychádzania však protestujúci nerešpektujú a v stredu sa inej skupine demonštrantov podarilo preniknúť aj do sídla najväčšej štátnej televízie, ktorá prerušila vysielanie; necelú hodinu potom z éteru zmizla aj druhá celoštátna televízia. V predchádzajúcich dňoch sa demonštranti dostali aj do niekoľkých ďalších vládnych budov. Premiér sľúbil, že odstúpi, keď bude zostavená nová vláda, píše agentúra AP.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok