Bráhímí: Sýria sa môže stať druhým Somálskom

TASR
30.12.2012 13:48

Medzinárodný vyslanec Lachdar Bráhímí dnes varoval, že Sýrii hrozí anarchia na spôsob Somálska v dôsledku prudko sa zhoršujúceho občianskeho konfliktu.

Bráhímí: Sýria sa môže stať druhým Somálskom
SITA

Vyslanec sa tak vyjadril po tom, ako v sobotu zahynulo v rôznych oblastiach Sýrie okolo 400 ľudí. Išlo o jeden z najkrvavejších dní od začiatku 21 mesiacov trvajúceho povstania proti režimu sýrskeho prezidenta Bašára Asada.

Podľa správ sýrskej opozície si občianska vojna od marca 2011 celkovo vyžiadala už viac ako 45.000 životov. Bráhímí varoval, že ak sa nepodarí znovunastoliť mier, zahynie na budúci rok v Sýrii ďalších 50.000 ľudí.

Skúsený alžírsky diplomat je však stále presvedčený, že je možné dosiahnuť riešenie konfliktu, a to už na budúci rok, ešte pred druhým výročím jeho vypuknutia. Podľa neho sa tak musí stať na základe ženevského mierového plánu počítajúceho s uzavretím prímeria a vytvorením prechodnej vlády, ktorá povedie krajinu do volieb. V opačnom prípade podľa vyslanca hrozí, že v Sýrii vypukne "peklo" politickej anarchie.


"Ľudia hovoria o rozdelení Sýrie na niekoľko malých štátov. To sa však nestane, namiesto toho dôjde k somalizácii: (vláde) lokálnych ozbrojených vodcov," vyhlásil Bráhímí po rozhovoroch s generálnym tajomníkom Ligy arabských štátov Nabílom Arabím v Káhire. Somálsko nemá funkčnú centrálnu vládu od začiatku občianskej vojny v roku 1991.


Podľa údajov opozičných Miestnych koordinačných výborov (ICC) bolo v sobotu v rôznych oblastiach zabitých najmenej 397 ľudí, vrátane 40 žien a detí. Väčšina z obetí, približne 220, zahynula v Dajr Balbá pri meste Homs pri hromadných popravách, ktorá nasledovali po dobytí oblasti vládnymi silami, uviedla agentúra RIA Novosti.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok