ANKETA: Drahšie pivo, zmrzlina aj drinky. Vyššie ceny v Chorvátsku pocítili aj Slováci

ta3/Henrieta Mihalková
14.7.2022 07:00

Relax pri Jadrane nás vyjde drahšie. Celosvetovému zvyšovaniu cien sa nevyhlo ani Chorvátsko, ktoré je pre našincov stále top destináciou. Na to, pri ktorých tovaroch a službách pocítili Slováci dovolenkujúci v Chorvátsku dôsledky rastúcej inflácie najviac, sme sa pýtali v ankete.

ANKETA: Drahšie pivo, zmrzlina aj drinky. Vyššie ceny v Chorvátsku pocítili aj Slováci
Archív A. C.

Respondentov sme sa pýtali:

  • Pri ktorých tovaroch najviac pocítili rast cien v porovnaní s vlaňajškom?
  • Koľko ich vyšlo tento rok v Chorvátsku veľké pivo/miešaný drink/2 dcl vína, hlavné jedlo?
  • Zdraželo ubytovanie? Koľko si priplatili za noc alebo celý pobyt?
  • Aký spôsob dopravy využili na cestu do Chorvátska? Pocítili zdražovanie na cenách pohonných hmôt?
  • Zdraželi aj iné služby alebo prenájom bicyklov, paddleboardov a pod.?

Adriana, lokalita: mesto Vodice neďaleko Šíbeníka

Najviac som pocítila nárast cien v obchodoch, v službách, ale aj v baroch. Miešané alkoholické drinky v baroch, ktoré neboli ani objemovo veľké ani ničím zaujímavé, sa cenovo pohybovali približne okolo šesť-sedem eur, a pritom nešlo ani o bary v centre mesta. Niektoré nápoje v centre vyšli aj na 10 eur. Prekvapilo ma, že sa tam dalo najesť aj za lacnejšie. Obed s pitím sme našli aj za osem-deväť eur. Ak sa vám chce hľadať, nájdete aj lacnejšie podniky.

Hlavné jedlá sa pohybovali od sedem-osem eur, a to najmä pri fastfoodovom jedle. Ak ste dostali chuť na niečo zdravšie, ceny sa pohybovali približne tak, ako ich poznáme z centra Bratislavy. Samozrejme, našli sa aj výnimky, kedy boli ceny priaznivé, ale inak boli cítiť "drahotou". Cena veľkého čapovaného piva sa pohybovala okolo dvoch eur. Na niektorých miestach sa ceny pitia pohybovali dosť nízko - 1-1,5 eura. Prekvapilo ma, že čo sa týka nápojov, tak človek neminul príliš veľa peňazí. Nielen voda, sódy, drink v bare či k moru, vychádzalo to dosť lacno.

Pašman Archív R. Ž.

Cestovali sme na týždeň s cestovnou kanceláriou, tam aj späť autobusom. Ak rátam aj hotel, ktorý bol v dobrej lokalite, blízko mora a centra, bol čistý , komfrotný, s raňajkami a večerou v centre, tak sme zaplatili na jednu osobu za týždňovú dovolenku 390 eur so všetkými službami, ktoré k tomu patria.

Kvôli vyšším cenám pohonných hmôt sme sa rozhodli ísť autobusom. Zdražovanie sme pocítili vtedy, keď nám päť dní pred odjazdom povedali, že sa cena zvyšuje o desať eur. Zároveň nás to vyšlo lacnejšie, ako keby sme mali ísť do Chorvátska na plnú nádrž. Služby porovnať neviem. Pred dovolenkou som sa obávala, že pocítime zdražovanie a nebudem sa vedieť doplatiť. Celkovo je vidno, že ceny sú iné ako pred rokmi, a to aj pri potravinách.

Roman, lokalita: mesto Preko na ostrove Pašman

Nárast cien sme na dovolenke pocítili najmä pri pive. Veľké čapované pivo nás vyšlo na 22 kún. Ceny ubytovania porovnať neviem, pobyt som dostal ako darček. Počul som, že zdraželo v hoteloch a vo väčších rezortoch. Do Chorvátska sme cestovali so synom autom. Benzín sme tankovali v Chorvátsku za 1,80 eura za liter, výrazne vyššie ceny pohonných hmôt ako u nás sme teda nepocítili. 

Kolega, ktorý cestoval na dovolenku autokarom, dovolenkoval na Paku. Aj podľa neho zdraželi pivo a trochu aj zmrzlina, ktorá stála 12 kún v porovnaní s minulým rokom. Ubytovanie v kempe podľa neho vzrástlo o približne 40 %. Zarátavajú sa tam teda aj elektrika a plyn.

Kristína, Nikol, Diana, lokalita: ostrov Krk

Dovolenkovali sme na ostrove Krk. V porovnaní s minulým rokom sme rast cien najviac pocítili na alkoholických nápojoch a jedle na pláži, ale aj na bežných potravinách ako maslo a mäso a celkovo na cenách alkoholu. Hlavné jedlo nás v reštauráciách vyšlo od 12-18 eur. Veľké pivo vyšlo na Krku päť-šesť eur, miešaný alkoholický nápoj deväť až desať eur, dve deci vína kúpite počas tejto sezóny za približne šesť eur, no našli sme aj podnikli, kde stál liter vína šesť eur.

Ubytovanie na Krku v porovnaní s inými rokmi podľa nás nezdraželo, vyšlo nás na 40 eur za noc. Išlo o rovnakú sumu ako za iné roky. Ak vzrástlo, tak o infláciu, ale bez výrazného rozdielu. Do Chorvátska sme cestovali autom. Pocítili sme výrazne zdraženie pohonných hmôt. Všimli sme si, že okrem cien nafty a benzínu vzrástli aj ceny služieb.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok