Od augusta budú vyššie pokuty. Vodiči, pozrite si prehľad zmien

ta3/sd
13.7.2022 09:15

Prezidentka Zuzana Čaputová odobrila sprísnenie sankcií za rýchlosť či telefonovanie za volantom. Pokuty budú vyššie už od augusta. O zmenách, ktoré čakajú vodičov informovala v relácii Raňajky na ta3 hovorkyňa ministerstva vnútra Zuzana Eliášová.

“Počet nehôd na cestách na Slovensku nie je nízky,“ podotkla Eliášová. Z tohto dôvodu sa podľa nej ministerstvo rozhodlo ľudí chrániť a motivovať vodičov, aby neohrozovali svojich spolujazdcov. “Cieľom nie je vybrať vyššie pokuty, ale práve naopak,“ povedala.

Prekročenie rýchlosti

Jedna zo zmien sa vzťahuje na vysoké prekročenie rýchlosti, viac ako 50 km/h, ktoré bude po novom považované za závažný priestupok. “Ak urobíte takéto priestupky v priebehu roka tri, budete buď preškolený, alebo môžete prísť o vodičský preukaz,“ vysvetlila hovorkyňa. Avizovala, že tieto pravidlá platia aj mimo obce pri prekročení rýchlosti o 60 km/h. Takisto pripomenula, že pokuty v blokovom konaní sa zvyšujú zo 100 na 150 eur a v správnom konaní z 200 na 300 eur.

Telefonovanie za volantom

Telefonovanie za volantom bude tiež považované za závažný priestupok. “Rovnako to ale platí aj pri manipulácii s mobilom,“ povedala Eliášová. Čítanie esemesiek, interakcia s aplikáciami a prezeranie emailov je podľa nej súčasťou tohto priestupku a budú takisto potrestané. Handsfree telefonovanie je naďalej v poriadku.

“Čo sa týka maximálnych hraníc, tak je horná hranica stanovená od 250 eur do 800 eur,“ povedala. Podľa hovorkyne by si občania mali dať pozor, lebo takýchto priestupkov bolo v roku 2022 na cestách približne 150-tisíc. “Dôležitá je disciplína na cestách, aby sme chránili ľudí pred tragickými nehodami a ujmami na životoch,“ dodala.

Povedala, že po dôkladnej analýze sa ministerstvo rozhodlo znížiť niektoré vekové hranice pri vedení niektorých aut. “Pri vedení nákladného auta sa spodná hranica znižuje z 21 na 18 rokov a pri vedení autobusu z 24 na 21 rokov,“ povedala hovorkyňa. Novela o zvyšovaní sankcií a pokút bude platiť od 1. augusta. “Veríme, že prinesie viac zachránených ľudských životov,“ dodala.

Celý rozhovor o zvyšovaní sankcií si môžete pozrieť nižšie.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok