Energetická kríza sa môže ešte zhoršiť. Nemali by sme však čeliť opätovnej závislosti

TA3 ČTK
12.7.2022 15:16

Globálna energetická kríza sprevádzaná prudkým nárastom cien elektriny a palív sa ešte môže prehĺbiť. Na energetickom fóre v Sydney to dnes povedal výkonný riaditeľ Medzinárodnej agentúry pre energiu Fatih Birol.

Energetická kríza sa môže ešte zhoršiť. Nemali by sme však čeliť opätovnej závislosti
TASR/Jakub Kotian

Kríza by podľa neho mohla urýchliť prechod k čistejšej energii, do tej doby však bude Európa aj ďalšie regióny čeliť problémom pri zabezpečovaní dodávok ropy a plynu.

"Svet nikdy nezažil takú veľkú energetickú krízu z hľadiska jej hĺbky a zložitosti," povedal Birol podľa agentúry Bloomberg. "Možno sme ešte nevideli jej najhoršiu časť," dodal.

Medzinárodná agentúra pre energiu je medzivládnou organizáciou, ktorá vznikla v roku 1974 v rámci Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj. K jej vzniku prispela vtedajšia ropná kríza, organizácia funguje najmä ako poradca členských krajín OECD v otázkach energetiky.

Udržateľná náhrada bez opätovnej závislosti

"Nadchádzajúca zima bude v Európe veľmi ťažká," varoval Birol. "Mohlo by to mať vážne dôsledky pre svetovú ekonomiku," dodal. Európa teraz zápasí s poklesom dodávok zemného plynu z Ruska. Situácia okolo týchto dodávok sa skomplikovala, keď Rusko vo februári začalo útok na Ukrajinu.

Americká ministerka energetiky Jennifer Granholmová na fóre v Sydney uviedla, že dopady vojny na Ukrajine na globálny energetický sektor zdôrazňujú potrebu znížiť závislosť na fosílnych palivách. "Globálny prechod k čistej energii by mohol byť tým najväčším mierovým plánom," vyhlásila.

Granholmová tiež varovala, aby krajiny v rámci prechodu k čistej energii nenahradzovali energetickú závislosť na Rusku závislosťou na inom dominantnom dodávateľovi. Poukázala v tejto súvislosti na Čínu, ktorá má silnú pozíciu v oblasti zariadenia na výrobu solárnej energie a ktorá je kľúčovým výrobcom veterných turbín.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok