Ministerstvo vnútra chce znížiť hranicu priestupkovej zodpovednosti na 14 rokov

TA3 TASR
12.7.2022 13:33

Ministerstvo vnútra SR by chcelo zosúladiť hranicu zodpovednosti za priestupok s hranicou trestnoprávnej zodpovednosti. Za spáchanie priestupku by tak mohli zodpovedať už 14-roční. V súčasnosti platí veková hranica 15 rokov. Návrh je súčasťou viacerých pripravovaných zmien v zákone o priestupkoch.

polícia policajná páska miesto činu vražda trestný čin (SITA)
SITA

"Do prípravy právneho predpisu formou zasielania podnetov či návrhov v intenciách vecného zamerania sa môže zapojiť aj široká verejnosť, a to do 19. júla," upozornil rezort. V rovnaký deň sa končí aj pripomienkové konanie k predbežnej informácii. Predpokladaný termín začiatku pripomienkového konania je predbežne plánovaný na október 2022.

Ďalšími novinkami v legislatíve má byť napríklad zavedenie pojmu páchateľ priestupku či zavedenie beztrestnosti v podmienkach priestupkového konania pre osoby, ktoré spáchali priestupok z donútenia v priamej súvislosti s tým, že bol na nich spáchaný trestný čin obchodovania s ľuďmi. Pokuty by sa mali zvyšovať.

Konkrétne znenie legislatívnych úprav ešte nie je známe, návrh má len informatívny charakter. "Pripravovaná novela zákona o priestupkoch neprešla ešte vnútrorezortným pripomienkovým konaním a jednotlivé novelizačné ustanovenia sa budú kreovať v rámci legislatívneho procesu," pripomenulo ministerstvo.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok